بلوبری چیست؟ آشنایی با خواص بلوبری!

بلوبری چیست؟ آشنایی با خواص بلوبری!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

آنچه در این مقاله میخوانید

  •  بلوبری چیست؟
  • خواص بلوبری برای سلامت
    • بلوبری کالری کم اما مواد مغذی زیادی دارد
    • بلوبری سرشار از آنتی اکسیدان است
    • بلوبری مانع از آسیب به کلسترول خون می‌شود
    • بلوبری می‌تواند در کاهش فشار خون مؤثر باشد
    • بلوبری به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک می‌کند
    • بلوبری سبب بهبود عملکرد مغز و افزایش قدرت حافظه می‌شود
    • آنتوسیانین موجود در بلوبری اثرات ضد دیابتی دارد
    • بلوبری به مبارزه با عفونت‌های دستگاه ادراری کمک کند
    • بلوبری سبب کاهش احتمال آسیب عضلانی را بعد از ورزش شدید می‌شود
    • یکی از خواص بلوبری حفظ سلامت استخوان‌ها است
    • بلوبری سبب سلامت پوست می‌شود
    • بلوبری سبب بهبود عملکرد هضم، کاهش وزن و احساس سیری می‌شود
    • خوردن بلوبری شما را شاد می‌کند
  • بلوبری میوه‌ای کوچک اما فوق العاده

بلوبری میوه‌ای ریز به رنگ آبی یا بنفش است که با وجود کوچکی‌اش می‌توان آن را بمب از مواد مغزی دانست. از معروفیت این میوه زمان زیادی نگذشته است اما در همین بازه زمانی، بلوبری با خواص خود غوغا به پا کرده است. بلوبری سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین است. باعث افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری‌ها می‌شود. ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و انواع سرطان‌ها را کاهش می‌دهد و برای سلامت پوست و استخوان‌ها مؤثر است. اگر دوست دارید با خواص بلوبری بیشتر آشنا شوید با این مطلب همراه اسنپ فود باشید.

 بلوبری چیست؟

بلوبری میوه‌ای از خانواده تمشک‌ها یا بری‌ها است. بری‌ها خانواده پر جمعیتی هستند. تمشک، توت، شاه توت، توت فرنگی، زغال اخته و میوه‌های مشابه آن‌ها همه جزئی از خانواده بری‌ها حساب می‌شوند. بری‌ها میوه‌های با دانه‌های گرد، کوچک، گوشتالو و آب دار هستند که معمولاً هسته‌های بسیار ریزی دارند. در بعضی از اعضای خانواده بری‌ها، این میوه‌های کوچک کنار هم جمع می‌شوند و یک میوه را تشکیل می‌دهند، مثل تمشک، شاتوت و توت؛ اما در بعضی مثل بلوبری و زغال اخته این دانه‌ها کاملاً مجزا هستند.

بلوبری هم یکی از همین بری‌های آبدار و گوشتالو است که رنگ آبی مایل بنفش (نیلی) دارد. با این که بلوبری بومی آمریکای شمالی است ولی تا اوایل قرن بیستم برای مردم آمریکا شناخته شده نبود. تا این که دختر یک کشاورز آمریکایی شروع به پرورش بلوبری در مزرعه و پخش آن در آمریکا کرد. بعد از آن در نیمه‌های قرن بیستم این میوه به اروپا رسید. با وجود این که مردم آشنایی کمی با بلوبری داشتند اما با شناخته شدن خواص آن، این میوه شیرین و آبدار به سرعت جای خود را در بین مردم باز کرد و جهانی شد.

 بلوبری چیست؟

در ایران بلوبری با نام سیاه کوتی یا ولیک در منطقه شمال وجود دارد و سال ها است استفاده می‌شود. با این حال هنوز جایگاه خود را به عنوان میوه بین عموم ایرانیان باز نکرده است. بیشتر ما اسم و عکس بلوبری را روی پودر ژله یا چای‌های کیسه‌ای دیده‌ایم ولی خود میوه را چندان نمی‌شناسیم و از خواص آن بی اطلاعیم. ولی بلوبری میوه‌ای است که نباید از آن گذشت.

خواص بلوبری برای سلامت

بلوبری خوش رنگ، خوشمزه و شیرین است ولی آنچه سبب تمایزش می‌شود، خواص ویژه آن برای سلامتی است.

بلوبری کالری کم اما مواد مغذی زیادی دارد

یک فنجان بلوبری تازه شامل 84 کالری انرژی، صفر گرم کلسترول، 1.1 گرم پروتئین، 0.49 گرم چربی، 21.45 گرم کربوهیدرات، 3.6 گرم فیبر غذایی، 14.74 گرم قند، نه میلی گرم کلسیم، 0.41 میلی گرم آهن، 114 میلی گرم پتاسیم، نه میلی گرم منیزیم، 18 میلی گرم فسفر، یک میلی گرم سدیم، 0.24 میلی گرم روی، نه میلی گرم فولات است.

بلوبری کالری کم اما مواد مغذی زیادی دارد

با مصرف یک فنجان بلوبری تازه 24 درصد ویتامین C، پنج درصد ویتامین B6 و 36 درصد ویتامین K روزانه بدنتان را فراهم می‌کنید.

علاوه بر این بلوبری حاوی مس، بتاکاروتن، ویتامین‌های A، E و منگنز هم است.

این همه مواد مغزی، معدنی و ویتامین فقط در یک میوه کوچک. جالب نیست؟

بلوبری سرشار از آنتی اکسیدان است

آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر رادیکال آزاد محافظت می‌کنند. رادیکال‌های آزاد همان مولکول‌های ناپایداری هستند که سبب اکسیداتیو DNA و آسیب به سلول‌های بدن می‌شوند. نتیجه این آسیب‌ها پیری و بیماری‌ هایی مثل سرطان است.

گفته می‌شود بلوبری بالاترین سطح آنتی اکسیدان‌ها را در بین میوه‌ها و سبزیجات دارد. آنتی اکسیدان موجود در بلوبری فلاونوئیدی به نام آنتوسیانین است که تأثیر فوق العاده‌ای بر سلامت بدن دارد. این آنتی اکسیدان‌ از رشد تومور جلوگیری کرده، التهاب در بدن را کاهش دهد و سرعت پیشرفت سرطان مری، ریه، دهان، حلق، آندومتر، لوزالمعده، پروستات و روده را کم می‌کند.

بلوبری مانع از آسیب به کلسترول خون می‌شود

آسیب اکسیداتیو محدود به سلول‌ها و DNA نیست. گاهی کلسترول بد LDL در بدن اکسید می‌شود و اکسیداتیو شدن آن یکی از مهم‌ترین دلایل بیماری‌های قلبی است؛ اما آنتی اکسیدان‌های موجود در بلوبری به شدت سبب کاهش میزان اکسیداتیو شدن LDL می‌شوند.

بلوبری می‌تواند در کاهش فشار خون مؤثر باشد

حفظ سدیم خون در سطح پایین به منظور نگه داشتن فشار خون در میزان متعادل، ضروری است. بلوبری فاقد سدیم است؛ در عوض پتاسیم، کلسیم و منیزیم دارد. برخی بررسی‌ها نشان داده است که مواد غذایی که این سه عنصر را در خود دارند به کاهش فشار خون کمک می‌کنند. مصرف منظم بلوبری هم می‌تواند به کاهش و تثبیت سطح فشار خون کمک کند.

بلوبری می‌تواند در کاهش فشار خون مؤثر باشد

بلوبری به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک می‌کند

اگرچه خوردن بلوبری فشار خون و اکسیداتیو کلسترول LDL را کاهش می‌دهد، اما نباید فراموش کرد که این‌ها بعضی از عوامل جانبی هستند که منجر به مشکلات قلبی می‌شوند ولی دلیل اصل بیماری نیستند. یکی از عمده‌ترین دلایل بیماری‌های قلبی تجمع بیش از حد هموسیستئین در بدن است که به عروق خونی آسیب می‌رساند؛ اما ویتامین B6 و فولات موجود در بلوبری از تجمع هموسیستئین جلوگیری می‌کند.

از طرفی پتاسیم، فولات، ویتامین C، ویتامین B6 و مواد مغذی گیاهی موجود در بلوبری از سلامت قلب پشتیبانی می‌کند. فیبر این میوه هم به کاهش کلسترول در خون و کاهش خطر بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. در ضمن خود بلوبری هم کلسترول ندارد.

بلوبری سبب بهبود عملکرد مغز و افزایش قدرت حافظه می‌شود

اکسیداتیو سبب سرعت بخشیدن به روند پیری مغز شده و روی عملکرد مغز تأثیر منفی می‌گذارد. بلوبری مانع از اکسیداتیو می‌شود. همچنین بررسی‌ها نشان داده که آنتی اکسیدان‌های موجود در بلوبری روی مناطقی از مغز که برای حافظه ضروری است، تأثیر مثبت می‌گذارد و به بهبود حافظه کوتاه مدت و هماهنگی حرکتی بین مغز و اندام‌ها کمک می‌کند.

آنتوسیانین موجود در بلوبری اثرات ضد دیابتی دارد

بلوبری مقدار قند متوسطی دارد. یک فنجان بلوبری (148 گرم) حدود 15 گرم قند دارد که‌ معادل قند موجود در یک سیب کوچک است. این مقدار قند نه تنها تأثیر منفی روی بیماران دیابتی ندارد حتی فلاونوئید که نوعی آنتوسیانین در بلوبری است، به بهبود متابولیسم گلوکز افراد دیابتی کمک کند. همچنین ممکن است سبب بهبود حساسیت به انسولین در افراد چاق و دارای مقاومت به انسولین شود و خطر ابتلا به دیابت نوع دو را کاهش دهد.

آنتوسیانین موجود در بلوبری اثرات ضد دیابتی دارد

بلوبری به مبارزه با عفونت‌های دستگاه ادراری کمک کند

عفونت‌های دستگاه ادراری (UTI) یکی از مشکل شایع در زنان است. علائم UTI در اغلب موارد وجود خون در ادرار، سوزش ادرار و درد پایین شکم است. این بیماری بسیار آزار دهنده است.

یکی از خواص بلوبری جلوگیری از انواع عفونت‌ها است. در این میوه موادی وجود دارد که مانع از اتصال باکتری‌هایی مانند E. coli به دیواره مثانه و در نهایت کاهش احتمال ابتلا به عفونت اداری می‌شود.

بلوبری سبب کاهش احتمال آسیب عضلانی را بعد از ورزش شدید می‌شود

ورزش شدید می‌تواند سبب درد و خستگی عضلات شود؛ که این مشکل به دلیل التهاب موضعی و استرس اکسیداتیو در بافت عضلانی به وجود می‌آید. خبر خوب این که بلوبری و مکمل‌های آن سبب کاهش آسیب مولکول‌ها و در نتیجه کاهش درد و ضعف عضلانی خواهد شد.

یکی از خواص بلوبری حفظ سلامت استخوان‌ها است

بلوبری حاوی آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین K است. مصرف کافی این مواد معدنی و ویتامین‌ها به ساخت و حفظ تراکم و استحکام استخوان کمک می‌کند. آهن و روی نقش مهمی در حفظ قدرت و کشش استخوان‌ها و مفاصل دارند. مصرف کافی ویتامین K هم جذب کلسیم را بهبود می‌بخشد. علاوه بر این، ویتامین C موجود در بلوبری باعث بهبود ساخت کلاژن شود.

یکی از خواص بلوبری حفظ سلامت استخوان‌ها است

بلوبری سبب سلامت پوست می‌شود

کلاژن سیستم پشتیبانی کننده پوست است. کلاژن به عنوان یک ماده مغذی ضروری، به ویتامین C متکی است تا از آسیب پوستی ناشی از آفتاب، آلودگی و دود جلوگیری کند. ویتامین C موجود در بلوبری سبب افزایش توانایی کلاژن را برای صاف کردن چین و چروک و بهبود کلی بافت پوست خواهد شد.

بلوبری سبب بهبود عملکرد هضم، کاهش وزن و احساس سیری می‌شود

آنجا که بلوبری کم کالری و منبع خوبی از فیبر است بهترین انتخاب برای مدیریت وزن محسوب می‌شود. به خصوص وقتی که احساس می‌کنید به خوردنی شیرین نیاز دارید اما نمی‌خواهید رژیم غذایی‌تان را بشکنید.

بلوبری به دلیل داشتن فیبر در جلوگیری از یبوست و عملکرد درست دستگاه گوارش کمک می‌کند. فیبر سبب احساس سیری و کاهش اشتها می‌شود. احساس سیری بیشتر برای مدت طولانی می‌تواند میزان کالری دریافتی فرد را کاهش داده در بلند مدت به کاهش وزن کمک خواهد کرد.

بلوبری سبب بهبود عملکرد هضم، کاهش وزن و احساس سیری می‌شود

خوردن بلوبری شما را شاد می‌کند

خوردن بلوبری دوز هورمون شادی را افزایش داده و علائم افسردگی را کم می‌کند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد فلاونوئیدهای موجود در بلوبری می‌توانند خطر افسردگی را کاهش دهند و باعث بهبود خلق و خو در کودکان و بزرگ‌سالان شوند.

بلوبری میوه‌ای کوچک اما فوق العاده

جای تعجب نیست که بلوبری به عنوان یک میوه خارق العاده شناخته می‌شود. دلایل زیادی برای دوست داشتن این میوه‌های کوچک اما غنی وجود دارد. بلوبری هم عطر و طعمی دل چسبی دارد و هم به میزان بسیار زیادی به حفظ سلامت ما کمک می‌کند.