شام یلدا، شام ایرانی

شام شب یلدا یکی از ملزومات و آداب این رسم باستانی است. ایرانی‌ها از دیرباز در این شب،‌ به ‌بهانه‌ پیروزی اهورامزدا بر اهریمن، دور هم جمع می‌شوند و این شب را پاس می‌دارند. طبعاً میل کردن شام هم در این شب آداب خودش را دارد. در گوشه‌کنار ایران برای شام یلدایی تدارک‌های خاص دیده می‌شود؛ غذاهایی که برای شام شب یلدا پخته می‌شود بسیار متفاوت است. معمول‌ترین شام شب یلدا در تهران، خورش فسنجان است، بااین‌حال هر شهر و منطقه غذای مخصوص خود را برای این شب دارد. ما سه غذای لذیذ و خوشمزه را که برای شام یلدا مناسب است در ادامه‌این مطلب از مجله اسنپ‌فود برایتان آورده‌ایم.

شام شب یلدا چی درست کنم؟

با رسیدن موعد یلدا این پرسش را بسیاری از افراد مطرح خواهند کرد. بنا به رسم قدیم غذاهایی با مواد اولیه‌زمستانی در این موعد تهیه می‌شود و طبیعی است که انار در میان آن‌ها سهم چشمگیری داشته باشد. پیشنهادهای امسال ما را برای تدارک شام شب یلدا از دست ندهید:

 

۱- انار پلو ، قزوینی خوشمزه

انار پلو غذای قزوینی

احتمالاً اگر در شب یلدا گذارتان به استان قزوین بیفتد، شام شب یلدای شما انار پلو خواهد بود. طرز تهیه این پلو بسیار ساده است، اما رنگ ‌و بویی بسیار یلدایی دارد و می‌تواند خاطره‌یک شب به‌یادماندنی را برایتان تکمیل کند.

مواد اولیه برای تهیه انار پلو

– برنج: دو پیمانه

– انار دانه شده: یک‌ و نیم پیمانه

– خلال پسته: یک‌سوم پیمانه

– گشنیز تازه‌خردشده: یک پیمانه

– کشمش پلویی: نصف پیمانه

– زعفران دم‌کرده: به مقدار لازم

طرز تهیه انار پلو برای شام یلدا

۱) برنج‌ها را در آب و نمک خیس کنید، بشویید و سپس آبکش کنید.

۲) باقی مواد را با هم مخلوط کنید.

۳) به ترتیب، لایه‌لایه برنج و باقی مواد را در قابلمه بریزید و اجازه دهید دم بکشد.

۴) بعد از دم کشیدن برنج روی آن زعفران و کره بریزید.

شما می‌توانید انواع مرغ را بنا به سلیقه‌خودتان با این پلو نوش جان کنید.

 

۲- خورش انار و بادمجان ، ترکیب خوشمزه‌ترین‌ها

خورشت بادمجان و انار

در این غذا هم پای انار در میان است و شما با طرز تهیه‌آن قرار است یک شام یلدایی تمام‌ و کمال داشته باشید.

مواد لازم برای تهیه خورش انار و بادمجان از این قرار است:

– مرغ: ۴۰۰ گرم

– انار دانه شده: یک پیمانه

– آب انار: یک لیوان

– پیاز متوسط: یک عدد

– روغن: دو قاشق غذاخوری

– بادمجان قلمی: سه عدد

– زعفران: به مقدار لازم

– نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم

طرز تهیه خورش انار و بادمجان برای شام شب یلدا 

۱) پیاز را خرد می‌کنیم و در روغن داغ تفت می‌دهیم.

۲) پیازها را در ظرفی جداگانه می‌ریزیم.

۳) مرغ را سرخ می‌کنیم؛ می‌توانیم نمک و فلفل را هنگام سرخ شدن به آن اضافه کنیم.

۴) دانه‌های انار را به مرغ سرخ‌شده اضافه می‌کنیم و تفت می‌دهیم؛ پس از دقایقی پیازها را هم به آن اضافه می‌کنیم. نمک و فلفل سیاه را می‌توانید در این مرحله هم اضافه کنید.

۵) پس از کمی تفت‌ دادن، آب انار را اضافه می‌کنیم؛ می‌توانید به‌جای آب انار از رب انار استفاده کنید.

۶) در ظرف را می‌گذاریم که جا بیفتد.

۷) بادمجان‌ها را پوست می‌کنیم و نمک می‌زنیم و برای ۲۰ دقیقه می‌گذاریم بماند.

۸) بادمجان‌ها را کمی می‌شوییم، خشک می‌کنیم و می‌گذاریم سرخ شود.

۹) بادمجان‌ها را بعد از سرخ شدن به خورش اضافه می‌کنیم و در آن را می‌گذاریم که جا بیفتد.

 

۳- مسمای انار ، شام یلدایی گیلانی

مسمای انار با مرغ

مسمای انار یکی از غذاهای سنتی گیلان است و به خاطر مواد اولیه‌اش می‌تواند گزینه‌ای بسیار مناسب برای شام شب یلدا باشد. طعم خوب این غذا و رنگارنگی آن جلوه‌خاصی به سفره‌شب یلدای شما خواهد داد.

مواد اولیه برای تهیه مسمای انار

– مرغ: یک عدد

– پیاز متوسط: چهار عدد

– انار دانه شده: یک پیمانه

– رب انار: دو قاشق غذاخوری

– نمک و فلفل: به مقدار لازم

– روغن: به مقدار لازم

– زعفران دم‌کرده: به مقدار لازم

طرز تهیه مسمای انار برای شام یلدا

۱) پیازها را خرد می‌کنیم و در روغن داغ تفت می‌دهیم.

۲) مرغ را چند تکه می‌کنیم و در پیازها تفت می‌دهیم.

۳) انار دانه شده را با نمک، رب و زعفران و فلفل تفت می‌دهیم.

۴) مقداری آب اضافه می‌کنیم و اجازه می‌دهیم برای ۴۵ دقیقه بپزد و جا بیفتد.

۵) بعد از جا افتادن رب انار را اضافه می‌کنیم.

۶) می‌توانیم برای شیرین شدن یا ملس‌شدن مسما از مقداری شکر استفاده کنیم.

 

۴- آش انار ، به یاد مادربزرگ‌ها

آش انار

آش انار یکی از غذاهای محلی شیراز است و از آن جهت که در مواد اولیه‌اش از انار استفاده شده و گرم سرو می‌شود، می‌تواند غذای مناسبی برای یک شام یلدایی دلپذیر باشد.

مواد لازم برای تهیه آش انار

– برنج: ۱ پیمانه

– سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، نعناع): ۱ کیلو

– لپه: ۲ تا ۳ قاشق سوپ‌خوری

– پیاز سرخ‌کرده: تا ۴ قاشق سوپ‌خوری

– گوشت چرخ‌کرده: نیم کیلو

– انار: ۲ کیلو (یا رب انار ۲/۱ پیمانه)

– گلپر: یک تا دو قاشق سوپ‌خوری

– روغن: ۲ تا ۳ قاشق سوپ‌خوری

– نمک و فلفل: به مقدار کافی

طرز تهیه آش انار برای شام شب یلدا

۱) ابتدا لپه و پیاز سرخ‌شده را با ۴ تا ۵ لیوان آب در ظرفی می‌ریزیم روی آتش ملایم می‌گذاریم.

۲) به آن کمی نمک و فلفل اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم تا لپه کمی بپزد.

۳) برنج را با دقت می‌شوییم، داخل لپه می‌ریزیم می‌گذاریم برنج کاملاً بپزد.

۴) گوشت چرخ‌کرده را با یکی دو عدد پیاز رنده شده و کمی نمک و فلفل مخلوط می‌کنیم و مخلوط را با اندازه دلخواه به‌صورت کوفته در میاوریم. (می‌توانیم به این مخلوط یک استکان برنج پخته‌شده اضافه کنیم)

۵) کوفته‌ها را داخل آش می‌ریزیم.

۶) سبزی‌ها را می‌شوریم، خرد می‌کنیم و به مایه آش اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم آهسته بجوشد و آش جا بیافتد.

۷) بعد از اینکه برنج آش کاملاً پخت و لعاب انداخت آب انار را می‌گیریم و داخل آش می‌ریزیم.

۸) در آخر کار گلپر را به آش اضافه می‌کنیم و آش را در ظرف می‌ریزیم.

۹) با ۲ تا ۳ قاشق سوپ‌خوری روغن و یک قاشق سوپ‌خوری نعناع خشک نرم، نعناع داغ درست می‌کنیم، و نعناع داغ روی آش می‌ریزیم.

آش انار شما آماده سرو است. برای تزیین روی آش می‌توانید از نعناع داغ و سیر و پیاز سرخ‌شده استفاده کنید. از قدیم گفته‌اند که عیار آشپز خوب، آش خوب است، بااین‌حال اگر مواد اولیه آش در دسترستان نبود، وقت کافی برای پختن آش نداشتید یا تابه‌حال این آش را درست برای مهمانی درست نکردید، سفارش آنلاین آش انار گزینه‌ای است که می‌توانید به آن فکر کنید.

 

۵- ناردون (خورش انار با مرغ)، یک غذای اعیانی برای شام شب یلدا

خورشت ناردون

یکی از غذاهای منحصربه‌فرد گیلانی‌ها ناردون (خورش انار با مرغ) است که با ذائقه اکثر ایرانی‌ها منطبق است. اگر تا به امروز این غذا را نخورده‌اید، دست‌به‌کار شوید تا پیش از رسیدن شب یلدا در درست کردن این شام یلدایی خوش‌رنگ ‌و لعاب ماهر شوید.

مواد لازم برای تهیه ناردون (خورش انار با مرغ)

– ران مرغ: ۳ تکه، حدوداً ۶۰۰ گرم (البته می‌توانید از سینه یا پشت مرغ هم استفاده کنید)

– پیاز: ۱ عدد بزرگ

– سیر تازه: ۲ حبه

– آب انار: یک و نیم لیوان

– رب انار: ۲ قاشق غذاخوری (بسته به ذائقه‌تان ترش یا ملس)

– انار دانه شده: نصف پیمانه

– نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم

طرز تهیه ناردون (خورش انار با مرغ)

۱) تکه‌های مرغ را بشورید، با ادویه و روغن‌زیتون مزه دار کنید و به مدت حداقل یک ساعت در یخچال بگذارید.

۲) بعد از گذشتن زمان کافی، برای جلوگیری از نرم و خرد شدن مرغ‌ها، آن‌ها را با مقدار کمی روغن سرخ کنید.

۳) با باقیمانده روغن مرغ پیاز و سیر خردشده را سرخ کنید و پس از سبک شدن سیر و پیاز، رب انار را اضافه کنید و مدام هم بزنید تا نسوزد.

۴) آب انار را اضافه کنید و در تابه یا قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا مخلوط جوش بیاید و بعد تکه‌های مرغ را اضافه کنید.

۵) پانزده دقیقه مانده به سرو غذا دانه‌های انار را اضافه کنید و در این مرحله، برای جلوگیری از سفید شدن دانه‌های انار درب ظرف را نبندید.

ناردون (خورش انار با مرغ) یک غذای مجلسی، آسان و نسبتاً‌کم هزینه است که شام یلدا را برای شما خاطره‌انگیزتر می‌کند. این روزها در بعضی از رستوران‌های شهر علاوه بر غذاهای تکراری، غذاهای جدید و محلی مثل خورش ناردون هم پیدا می‌شود و از آن دلخواه‌تر امکان سفارش آنلاین خورش ناردون است که کامتان را خوشمزه و زحمتتان را کم می‌کند.

 

برای شام یلدایی تان تصمیم گرفته‌اید؟ شام شب یلدا در تهران هستید یا به سفر خواهید رفت؟ برای شام شب یلدا کدام غذا را درست می‌کنید؟ غذای دیگری برای یک شام یلدایی خاطره ساز می‌شناسید؟ شام شب یلدا را خودتان درست می‌کنید یا سفارش شام از رستوران های شبانه را انتخاب می‌کنید؟