شکلات نوتلا و هر آنچه باید در مورد آن بدانید!

بدون شک نوتلا یکی از محبوب ترین و احتمالاً خوشمزه ترین خوراکی ها برای صبحانه و میان وعده است. کودکان شکلات نوتلا را بسیار دوست دارند و بزرگ‌سالان نیز میانه خوبی با این خوراکی دارند. شهرت و محبوبیت نوتلا به حدی رسیده که کمتر کسی است که نام این محصول را نشنیده باشد؛ اما وقتی پای یک محصول پرفروش به میان می آید، همیشه شک ها و سؤالات زیادی نیز پیرامون آن مطرح می شود. بخصوص اگر این محصول خوراکی باشد، معمولاً بین صاحبان تجارت و متخصصان تغذیه رویارویی هایی شکل می گیرد.

سؤال اینجا است که آیا واقعاً نوتلا یک خوراکی کاملاً سالم و بدون مشکل است؟ آیا شبهه های مطرح شده پیرامون آن درست است؟ آیا باید نگران سلامتی خود و کودکانمان باشیم؟ تمام این سؤالات و سؤالات دیگری را در این مطلب از اسنپ فود پاسخ خواهیم داد. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.

پیشینه مختصری از شکلات نوتلا

همه مردم در سراسر جهان شکلات صبحانه نوتلا را دوست دارند. نوتلا دیگر یک علامت تجاری نیست بلکه به ساختار جدایی ناپذیر صبحانه شکلات دوستان تبدیل شده است؛ اما این همه علاقه از کجا نشئت می گیرد؟ داستان به کاکائو، فندق، ناپلئون و مواردی از این دست باز می گردد.

نوتلا و جنگ های ناپلئونی

جرقه ماجرا از سال ۱۸۰۶ میلادی (۱۱۸۵ شمسی) زده شد. بیش از ۲۰۰ سال پیش زمانی که جنگ های ناپلئونی در جریان بود همه چیز شروع شد. منشأ ترکیب کاکائو و فندق به امپراتور ریزاندام فرانسه (ناپلئون) منتصب است. محاصره قاره ای ناپلئون باعث شد تجارت مختل شود و دسترسی به ناحیه ی پیدمونت ایتالیا قطع گردد. پیدمونت یا پیمونت در آن زمان بهترین و مرغوب ترین نوع شکلات جهان را تولید و عرضه می کرد.

پیشینه مختصری از شکلات نوتلا

به دلیل تقاضای بالا و عرضه ی ناچیز، قیمت شکلات سر به فلک کشید. تورین یعنی مرکز ناحیه پیدمونت کارگشای ماجرا بود. آن‌ها کلید حل مشکل را در ترکیب فندق با کاکائو یافتند. فندق ماده ای بود که در پیدمونت به وفور پیدا می شد. محصول نهایی نیز جاندویا (Gianduja) نام گرفت. حدود ۳۰ درصد جاندویا را فندق تشکیل می داد. با اینکه طعم آن خوشمزه بود اما جای کاکائو را نمی توانست پر کند. با اتمام جنگ، کاکائوی خالص اقتدار خود را دوباره به دست آورد و به جایگاه همیشگی خود بازگشت.

در میان این مطلب پیشنهاد می کنیم اگر به دسرهای خوشمزه علاقه دارید مقاله طرز تهیه اسموتی دتوکس را از دست ندهید.

جنگ جهانی دوم و فندق

انگار قرار نبود پیوند فندق و کاکائو قطع شود. در خلال جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ میلادی) دوباره سر و کله فندق، این بار با نقشی حیاتی پیدا شد. جیره بندی مواد غذایی در سراسر اروپا در جریان بود. این بار کاکائو کمیاب نبود؛ بلکه نایاب شد.

پیِترو فِرِرو شیرینی پز اهل پیدمونت شکلاتی درست کرد که پایه اصلی آن فندق بود و مقداری نیز کاکائو در ترکیب خود داشت. فررو نام این محصول را پاستا جاندویا (Pasta Gianduja) گذاشت. عبارتی که در زمان ناپلئون نیز به کار برده شد. قوام و غلظت بالای پاستا جاندویا باعث شد به راحتی قابل برش باشد. همین عامل دلیلی بر این شد که وی این ماده را بین فویل آلومینیومی بپیچد و در خیابان توزیع کند.

جنگ جهانی دوم و فندق

در آن زمان مادرها از این محصول استقبال خوبی کردند. آن‌ها جاندویا را روی قرص نان می مالیدند و به بچه های خود می دادند. البته بیشتر اوقات بچه ها نان را جدا کرده و مستقیم به سراغ خود شکلات می رفتند.

تولد نوتلا به عنوان یک شکلات دوست داشتنی

در پی استقبال بیش از حد مردم، فررو به فکر فرو رفت. چرا نباید محصولی خمیر مانند و با غلظت کمتر تولید کرد که مردم آن را به راحتی روی نان بمالند؟ به این ترتیب فررو قادر بود با پایین آوردن غلظت، محصول خود را به یکی از پایه های سفره مردم تبدیل کند. دستور العمل شکلات توسط فررو تغییر کرد. محصول جدید نیز سوپرکرِما جاندویا (Supercrema Gianduja) نام گذاری شد.

با اینکه این نام بین مردم تا حدودی جا افتاده بود اما بعدها تغییر کرد. در سال ۱۹۶۴ میلادی (۱۳۴۳ شمسی) عنوان نوتلا (Nutella) برای آن برگزیده شد تا به گسترش هرچه بیشتر این نام تجاری منجر شد. نوتلا به یکی از اعضای اصلی غذای ایتالیا بدل شد و هنوز هم این جایگاه با قدرت توسط نوتلا تصاحب شده است. اکنون نوتلا در بیشتر کشورهای جهان طرفداران بی‌شماری دارد.

تولد نوتلا به عنوان یک شکلات دوست داشتنی

مواد تشکیل دهنده نوتلا  – ترکیبات نوتلا چیست؟

طبق اطلاعاتی که بر روی شیشه نوتلا نوشته شده، شکر، روغن پالم، فندق، شیر خشک بدون چربی، کاکائو، لسیتین سویا (به عنوان پایدارکننده) و وانیلین اجزای دهنده نوتلا را تشکیل می دهند.

فندق، کاکائو، شیر، شکر و روغن از اصلی ترین ترکیبات نوتلا هستند؛ اما میزان استفاده این ۴ ماده در نوتلا تناسب درستی با یکدیگر ندارند.

هر وعده مصرفی نوتلا (۲ قاشق غذاخوری) شامل ۱۱ گرم چربی و ۲۱ گرم شکر است؛ اما واقعیت این است که کمتر کسی تنها ۲ قاشق غذاخوری نوتلا را در یک وعده مصرف می کند. نوتلا در بهترین حالت بهتر است به عنوان یک دسر استفاده شود. در غیر این اگر در وعده صبحانه به تنهایی مصرف شود، بدون شک مشکلاتی برای سلامتی به دنبال خواهد داشت.

یکی از اجزای تشکیل دهنده ای که بلافاصله توجه هرکسی را به خودش جلب می کند، روغن پالم است که در سال های اخیر سر و صدای زیادی بخصوص در کشور ما به پا کرده است. پس از شکر که میزان آن ۲۱ گرم در هر وعده مصرفی است، روغن پالم بیشترین میزان استفاده را در شکلات نوتلا دارد. آیا خوردن روغن پالم توصیه می شود؟ این سؤالی است که در بخش بعدی پاسخ خواهیم داد.

آیا شکلات نوتلا روغن پالم دارد؟

در اینکه شکلات نوتلا روغن پالم دارد شکی نیست و این مسئله را به راحتی با مطالعه توضیحات درج شده بر روی شیشه نوتلا می توانید پیدا کنید. تقریباً در بسیاری از مواد بسته بندی شده می توان اثراتی از روغن پالم را پیدا کرد. شکلات نوتلا به دلیل شهرت بالای آن مورد توجه بسیاری از افراد است.

اوایل سال ۲۰۱۶ میلادی بود که سازمان بهداشت و ایمنی غذایی اروپا (EFSA) اعلام کرد که هنگام تصفیه شدن روغن پالم در درجه حرارت بالای ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد میزان قابل توجهی از یک ماده سرطان زا تحت عنوان «استرهای ‌اسید چرب گلیسیدیل» (glycidyl fatty acid esters) ایجاد می شود.

شرکت فررو بلافاصله به دفاع از محصول خود پرداخت و ادعا کرد که مراحل تصفیه روغن پالم در این شرکت طبق استانداردهای بسیار بالا و در دمای پایین تر از ۲۰۰ درجه صورت می گیرد. پس از این بگو مگوها میزان فروش نوتلا در ایتالیا کاهش پیدا کرد اما اندکی بعد با تبلیغات گسترده این شرکت، فروش نوتلا به بیش از این جریان نیز افزایش پیدا کرد.

بدون شک فندق خواص بی‌شماری دارد اما بخش عمده چربی نوتلا از روغن پالم نشئت می گیرد. بنا به گفته شرکت فررو، «چیزی به عنوان غذای خوب و بد وجود ندارد. آنچه که صحیح است، رژیم غذایی خوب و بد است»؛ بنابراین یک راهکار را می توان کنترل میزان مصرف نوتلا و محدود کردن آن به یک وعده غذایی (۲ قاشق غذاخوری) است.

آیا شکلات نوتلا روغن پالم دارد؟

راهکار دیگر نیز جایگزین کردن آن با غذاهای سالم و بهتر است. می توان با ترکیب شکلات و فندق و روغن های گیاهی نیز نوعی خوراکی خوشمزه و مشابه شکلات نوتلا در منزل تهیه کرد. بدون شک طعم آن مشابه نوتلا نخواهد بود اما سلامت شما تضمین خواهد شد.

فواید و مضرات نوتلا

روغن پالم و شکر موجود در شکلات نوتلا باعث مشکلاتی برای سلامتی شما خواهد شد. البته فوایدی نیز می توان در این خوراکی خوشمزه پیدا کرد. توصیه متخصصان تغذیه بر این است که مواد بسته بندی شده آماده مصرف را با مواد سالم و خانگی جایگزین کنیم.

از آنجایی که چربی و کالری نوتلا بالا است، تنها دستاویز نوتلا برای سلامتی فندق است. فندق یک ماده غذایی بسیار مفید است؛ اما همان طور که عنوان شد، میزان فندق موجود در نوتلا اندک است. کره فندقی (همچون کره بادام زمینی و کره بادام) نیز دارای کالری و چربی زیادی است. با این وجود کره فندقی طبیعی خواص بسیار بیشتری نسبت به نوتلا دارد. همچنین هر وعده مصرفی کره فندقی طبیعی تقریباً یک گرم شکر دارد اما این مقدار برای نوتلا حدود ۲۱ گرم است.

با این اوصاف می توان به راحتی توصیه کرد که مضرات نوتلا نسبت به فواید آن بسیار بیشتر است.

فواید و مضرات نوتلا

حقایقی جذاب در خصوص نوتلا

  • جالب است بدانید که نوتلا صاحب یک رکورد جهانی است. طبق کتاب رکوردهای جهانی گینس بزرگترین صبحانه جهان در سالگرد ۴۰ سالگی نوتلا رقم خورده است. بیست و هفت هزار و هشتصد و پنجاه و چهار نفر در شهر گِلزِنکیرشِن آلمان گرد هم آمدند تا از خوردن نوتلا لذت ببرند. البته لازم به ذکر است که بزرگترین صبحانه لزوما بهترین صبحانه نیست!
  • هر ۲٫۵ ثانیه در جهان یک شیشه نوتلا به فروش می رسد. طبق آمار رسمی اداره آمار ایالات متحده آمریکا هر ۸ ثانیه یک فرد متولد می شود؛ یعنی فروش نوتلا ۳٫۲ برابر آمار تولد انسان است.
  • نوتلا اکنون در بیش از ۷۵ کشور جهان به فروش می رسد. میزان مصرف نوتلا در جهان حیرت آور است. مقدار مصرف یک سال نوتلا در جهان می تواند ۱۰۰۰ زمین فوتبال را به این ماده خوشمزه آغشته کند.
  • در سال ۲۰۱۳ سرخط خبرهای حوادث آلمان به نوتلا اختصاص داده شد. سارقان اقدام به ربودن کامیون ۵٫۵ تنی حمل نوتلا کردند. ارزش این سرقت بیست هزار دلار تخمین زده شد.
  • در سال دو هزار و هفت دو بلاگر عاشق نوتلا سعی کردند تا عشق خود را به اثبات برسانند. آن‌ها عشق خود را با ثبت روز جهانی نوتلا به همگان اعلام کردند. پنج فوریه هر سال به روز جهانی نوتلا اختصاص داده شده است.
  • در سال دو هزار و سیزده صاحب نوتلا (فررو) تصمیم به حذف این روز جهانی گرفت. سال دو هزار و پانزده به درخواست مبدع این روز یعنی سارا روسو، فررو از تصمیم خود عقب نشینی کرد.
  • کمدی مهارت یا کمدیا دلارته نوعی از نمایش های مبتنی بر تئاتر بداهه سازی است که در سده ی شانزده در ایتالیا شکل گرفت. جاندویا نام شخصیت یکی از این کمدی ها است. این شخص سوار بر یک خر در سطح شهر حرکت می کند. ظرفی نیز در دست دارد که این ظرف در گویش محلی پیدمونت، دویا (duja) نامیده می شود. البته این ظرف حاوی شکلات نبود اما ریشه نام گذاری جاندویا به همین کمدی بازمی گردد.
  • بازاریابی جذاب ناخونک (The Smearing) در پی استقبال بیش از حد مردم ایتالیا شکل گرفت. فروشگاه های محلی ایتالیا به هر کودکی که یک قرص نان در دست داشت اندکی (یک ناخونک) نوتلا به صورت رایگان هدیه می دادند. این بازاریابی به روند فزاینده محبوبیت نوتلا افزود.

حقایقی جذاب در خصوص نوتلا

بالأخره نوتلا مصرف کنیم یا خیر؟

متأسفانه این مسئله ثابت شده است که هرچقدر هم توصیه به عدم مصرف یک خوراکی خوشمزه شود، مردم باز هم آن را مصرف خواهند کرد و نوتلا نمونه بارز این مسئله است. تقریباً همه ما در طول هفته مواد غذایی ناسالمی همچون تنقلات و غذاهای آماده مصرف می کنیم.

بهترین پیشنهاد ما به شما این است. اگر می توانید مصرف نوتلا را قطع کنید. در غیر این صورت، مصرف آن را تا جای ممکن کاهش داده و تنها به یک وعده مصرفی در روز برسانید. از دادن این خوراکی به کودکان زیر سه سال شدیداً خودداری کنید. کودکان در حال رشد نیز بهتر است با کنترل والدین و همچون یک دسر از این خوراکی مصرف کنند.

در نهایت می توانید برای کاهش مضرات شکلات نوتلا، آن را در روزهای موسوم به «روز تقلب» مصرف کنید؛ یعنی یک روز در هفته را تعیین کرده و تنها در این روز نوتلا را مصرف کنید. در این صورت هم خوراکی خوشمزه شما در برنامه غذایی باقی خواهد ماند و هم میزان مصرف آن به شکل قابل توجهی کاهش می یابد.

تجربه شما از مصرف نوتلا چیست؟ میزان مصرف شما در روز یا در هفته به چه مقدار است؟ آیا شما مضرات نوتلا را قبول دارید؟ به نظر شما بهترین جایگزین برای نوتلا چه نوع خوراکی دیگری است؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در اسنپ فود در میان بگذارید.