طرز تهیه آیس موکا و آیس لاته

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

آنچه در این مقاله میخوانید

  • اسپرسو چیست
  • نژاد‌های قهوه چند دسته هستند؟
  • آیس لاته چیست؟
    • طرز تهیه آیس لاته
    • مراحل تهیه آیس لاته
  • آیس موکا چیست؟
    • طرز تهیه آیس موکا
    • مراحل تهیه آیس موکا
  • نوشیدنی‌هایی بر پایه اسپرسو

نوشیدنی‌هایی که بر پایه اسپرسو هستند، تنوع بسیار زیادی دارند و در تمامی کافه‌ها بسته به نوع بار سرد و گرم، سرو می‌شوند. کافه لاته و موکا هم از از مشتقات اسپرسو هستند و هم به صورت گرم و سرد سرو می‌شوند.
بعضی از افراد در کنار این نوشیدنی‌ها کیک، چیز کیک و دسر سفارش می‌دهند و میل می‌کنند. البته نوع سرد این نوشیدنی‌ها، طرفداران خاص خودش را دارد. به خصوص در ایام تابستان و گرما، آیس موکا و آیس لاته مصرف بیشتری دارند.
در این مقاله از وبلاگ اسنپ فود ابتدا به معرفی مواد تشکیل دهنده آیس لاته و آیس موکا می‌پردازیم. سپس طرز تهیه آیس موکا و طرز تهیه آیس لاته را به صورت جداگانه یاد می‌‎گیریم.

اسپرسو چیست

اسپرسو (Espresso) گونه‌ای قهوه غلیظ است که در ابتدا قرن بیستم در یکی از شهر‌های کشور ایتالیا به نام تورین ابداع شد. اسپرسو یکی از بهترین روش‌های تهیه قهوه است و پایه‌ نوشیدنی‌هایی مانند لاته، کاپوچینو، آمریکانو، دبل اسپرسو، لاته، موکا و بسیاری دیگر از نوشیدنی‌هایی است که در منوی کافه‌ها وجود دارد. فرایند دستگاه‌‌های اسپرسو به این شکل است که با عبور دادن آب نزدیک به نقطه جوش با فشار بسیار زیاد از میان دانه‌های آسیاب شده، نوشیدنی قهوه به دست می‌آید. اسپرسو در زبان ایتالیایی به معنا سریع است. انستیتو ملی اسپرسو ایتالیا اسپرسو را این چنین معرفی می کند: «25 گرم قهوه استخراج شده از 7 گرم پودر آسیاب شده که با عبور آب نزدیک به 88 درجه با فشار معادل 9 بار به دست می آید.»

طرز تهیه آیس لاته

نژاد‌های قهوه چند دسته هستند؟

در کل دو نژاد دانه قهوه روبوستا و عربیکا وجود دارد. این دو نژاد دانه قهوه تفاوت‌های مهمی دارند که در طعم، مزه و میزان کافئین مشهود است.

  • طعم دانه‌های عربیکا به ترشی می‌زند
  • طعم دانه‌های روبوستا به تلخی می‌زند
  • دانه‌های عربیکا معمولاً گران تر از دانه‌های روبوستا هستند
  • دانه‌های روبوستا نسبت به دانه‌های عربیکا، حاوی کافئین بیشتری هستند.

اما قهوه‌هایی که آسیاب می‌شوند، ترکیبی از هردو نژاد دانه هستند و با نسبت‌های مختلف عرضه می‌شوند. نکته قابل توجه، دو عددی است که بر روی بسته‌های قهوه وجود دارد. اگر این دو عدد بر روی بسته وجود داشته باشد، اولین عدد مربوط به عربیکا است و دومی مربوط به روبوستا می‌باشد.
مثلاً نسبت 80-20 یعنی 80 درصد عربیکا و 20 درصد روبوستا دارد. این توضیحات بیشتر برای آشنایی شما با پایه نوشیدنی لاته و موکا بود، یعنی آشنایی با اسپرسو.

آیس لاته چیست؟

آیس لته (iced latte) همان نسخه سرد یک لاته معمولی است که در واقع ترکیبی از اسپرسو گرم با شیر سرد و یخ است. نوشیدنی کافه لاته هم (caffè e latte) ترکیبی است بر پایه اسپرسو و شیر بخار داده شده است. معنای لغوی کافه لاته هم به همین ترتیب است. کافه یعنی، قهوه و لاته یعنی، شیر.
کاپ‌هایی که برای کافه لاته استفاده می‌شوند هم شکل خاصی دارند، دهانه بزرگ تری نسبت به کف کاپ دارند. تفاوت کافه لاته با کاپوچینو معمولاً در نسبت قهوه و مقدار شیر و فوم شیر آن است.
تفاوت نسخ سرد و گرم کافه لاته این است که در نسخه سرد، مقادیر کمتری کافئین نسبت به نسخه گرم دریافت می‌کنید. همچنین خبری از آرت (طرحی که باریستا به وسیله شیر داغ بر روی کاپ قهوه می‌اندازد) و فوم شیر هم در آیس لاته نیست. ولی با یک نوشیدنی تابستانی کاملاً جذاب و بر پایه اسپرسو مواجه هستیم. در ادامه با طرز تهیه آیس لاته آشنا می‌شویم.

آیس لاته چیست

طرز تهیه آیس لاته

برای تهیه آیس لاته به قهوه، شیر، یخ مکعبی است. در صورتی که دوست داشته باشید می‌توانید از سیروپ‌های طعم دار استفاده کنید. می‌توانید از سیروپ کارامل، شکلات، وانیل و موارد مشابه دیگر برای طعم‌دار کردن آیس لاته استفاده کنید.

مواد لازم برای تهیه آیس لاته (برای یک نفر):

  1. قهوه (اسپرسو): یک شات
  2. شیر: 2 برابر حجم قهوه
  3. یخ مکعبی: به مقدار لازم
  4. طعم‌دهنده‌های مختلف (سیروپ): در صورت نیاز

مراحل تهیه آیس لاته

  • ابتدا با موکاپات یا دستگاه اسپرسو، یک شات اسپرسو تهیه می‌کنیم. سپس کمی زمان می‌دهیم تا خنک شود.
  • لیوان یا ماگ مورد نظر را با یخ مکعبی پر می‌کنیم. اگر می‌خواید از طعم‌دهنده‌ها استفاده کنید، در همین مرحله انجام بدید و طعم‌دهنده مورد نظرتان را روی یخ‌ها بریزید.
  • سپس شیر سردی که داخل یخچال نگهداری کرده ایم را به لیوان یا ماگ مورد نظر اضافه می‌کنیم. در آخر هم اسپرسو را اضافه می‌کنیم، تا آیس لاته آماده شود.

روش‌های دیگر هم برای تهیه آیس لاته وجود دارد، اما ما روش مرسوم و عمومی تر را برای شما شرح دادیم.

آیس موکا چیست؟

نوشیدنی کافه موکا (Caffè mocha) یا به زبان ایتالیایی موکاچینو (Mocaccino) مدل شکلاتی کافه لاته است. ترکیبی است بر پایه اسپرسو و شیر بخار داده شده است، به‌علاوه پودر کاکائو و سس شکلات. البته موکاچینو را به جای پودر کاکائو، با شکلات تلخ یا شیر شکلات هم تهیه می‌کنند. همچنین می‌توانید در صورت علاقه از طعم‌دهنده‌ها (سیروپ) و خامه هم استفاده کنید.

طرز تهیه آیس موکا

طرز تهیه آیس موکا

موکا (Mocha) یا کافه موکاچینو از مواد اصلیِ پودر کاکائو، سس شکلات، قهوه، شیر فوم گرفته شده تهیه می‌شود. خامه را بیشتر به عنوان تزئین آن اضافه می‌کنند.

مواد لازم برای تهیه آیس موکا (برای یک نفر):

  1. اسپرسو: یک شات
  2. پودر کاکائو: یک قاشق
  3. سس شکلات: یک قاشق غذاخوری
  4. شیر سرد: یک لیوان
  5. خامه و شکلات رنده شده: برای تزئین

می‌توانید از شکلات رنده شده، پودر کاکائو و شوکورول برای تزئین این نوشیدنی استفاده کنید.

مراحل تهیه آیس موکا

  • ابتدا با موکاپات یا دستگاه اسپرسو مانند تهیه کافه لاته، یک شات اسپرسو تهیه می‌کنیم، پودر کاکائو را اضافه می کنیم و هم می‌زنیم. سپس کمی زمان می‌دهیم تا خنک شود.
  • لیوان یا ماگ مورد نظر را با یخ مکعبی پر می‌کنیم و بعد کف و دیواره‌های لیوان یا ماگ مورد نظر را به سس شکلات آغشته می‌کنیم.
  • شیر سردی که داخل یخچال بوده را به لیوان یا ماگ مورد نظر اضافه می‌کنیم.
  • در آخر هم اسپرسو را به لیوان یا ماگ مورد نظرمان که داخل آن سس شکلات، یخ و شیر وجود دارد، اضافه می‌کنیم.
  • در صورت نیاز خامه را به این نوشیدنی اضافه می‌کنیم و با شکلات رنده شده آن را تزئین می‌کنیم.
آیس موکا چیست

نوشیدنی‌هایی بر پایه اسپرسو

همانطور که اشاره کردیم نوشیدنی‌های بر پایه اسپرسو، طیف زیادی از نوشیدنی‌های کافی شاپ‌ها را در برمی‌گیرند. آیس لته و آیس موکا هم از مشتقات اسپرسو هستند. در ادامه ما به نوشیدنی‌هایی که بر پایه اسپرسو تهیه می‌شوند، فقط اشاره می‌کنیم.

  • اسپرسو سینگل شات
  • اسپرسو دبل شات (دوپیو)
  • ماکیاتو
  • ریسترتو
  • آمریکانو
  • کاپوچینو
  • فلت وایت
  • آفوگاتو
  • لاته
  • موکاچینو
  • آیریش کافی
  • کورتادو
  • رد آی
  • بلک آی

این لیست می‌تواند همینطور ادامه پیدا کند و شام نوشیدنی‌های دیگری هم شود. صرفاً بازی با طعم‌ها است، اساس و پایه همه این نوشیدنی‌‌‌ها‌ وجود اسپرسو است.

طرز تهیه آیس موکا

نتیجه گیری

قهوه و مشتقات آن از محبوب ترین نوشیدنی‌های هر کافی‌شاپی هستند. چه به عنوان یک نوشیدنی گرم و چه سرد، طرفداران خاص خودشان را دارند. بیشترین میزان مصرف قهوه در صبح است، زیرا به خاطر وجود کافئین و انرژی که به بدن منتقل می‌کند باعث می‌شود در طول روز کم تر و دیرتر بی انرژی شویم.
از سویی دیگر اگر مصرف قهوه در زمان درست نباشد و نظمی نداشته باشد، موجب بی خوابی، مشکلات قلبی عروقی و  گوارشی می‌شود. در مصرف قهوه هم همانند تمامی غذاها‌، نوشیدنی‌ و هر مواد خوراکی باید اعتدال را رعایت کنیم تا بدن ما فواید این ماده غذایی را بیشتر به خود جذب کند.