طرز تهیه ترشی لیته – دستور پخت انواع لیته

در کشور ما ایران یکی از مخلفاتی که در کنار غذا طرفداران بسیاری زیادی دارد ترشی است. ترشی یکی از دورچین‌های بسیار محبوب محلی ایرانی است که انواع و طعم‌های بسیاری زیادی دارد. این دورچین از زمان بسیار قدیم در تمامی نقاط ایران به عنوان یکی از اصلی ترین چاشنی‌های طعم دهنده در کنار غذا استفاده می‌شده و از این رو افراد بسیاری در ساخت آن تبحر دارند.

ترشی را نمی‌توان مخصوص منطقه‌ای خاص دانست چرا که در هر شهر یا شهرستان دستورهای متفاوتی برای درست کردن این دورچین غذایی می‌توان پیدا کرد. این تنوع دستور‌های ساخت این ترشی است که آن را به یکی از محبوب ترین مزه‌های کنار غذا تبدیل کرده است. باید در نظر داشته باشید که ترشی لیته ممکن است با یک اسم از چند دستور ساخت غیر مشابه درست شده باشد و این به دلیل شکل دستور ساخت‌های مناطق مختلف کشور است.

ما در این مقاله سعی داریم تعدادی از بهترین انواع طرز تهیه ترشی لیته را به شما آموزش دهیم با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.

طرز تهیه ترشی لیته خانگی

این ترشی خانگی تلفیقی از بادمجان و سبزی‌های معطر است. برخی از افراد در هنگام ساخت این ترشی از سرکه و آب هم استفاده کنند و بادمجان را داخل آن می‌پزند. اما ما در این دستور ساخت می‌خواهیم بادمجانی که مصرف می‌کنیم عطر بادمجان کبابی را بدهد. این ترشی خانگی مخلوطی از بادمجان کبابی با سبزی‌ها و سبزی‌های معطر کوهی است. امیدواریم از این دستور ساخت ترشی بهترین استفاده را ببرید.

طرز تهیه ترشی لیته خانگی

مواد لازم برای تهیه ترشی لیتۀ خانگی

  • بادمجان ۵ عدد متوسط
  • گل کلم نصف یک عدد کوچک
  • هویج متوسط ۲ عدد
  • سبزی ترشی خرد شده ۵ الی ۶ قاشق غذا خوری. این سبزی شامل “مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، شوید و نعنا” است.
  • فلفل سبز تند ۲ عدد متوسط
  • سیاه دانه نصف قاشق غذا خوری
  • زردچوبه ۱ قاشق چای خوری
  • نمک به میزان لازم
  • سرکه ۴ لیوان
  • سیر ۲ عدد کوچک

بعد از تهیۀ تمامی موارد فوق دست به کار می‌شویم. باید در نظر داشته باشید برای داشتن یک ترشی خوب و عالی نیاز است تمامی موارد گفته شده به شکلی تازه تهیه شوند تا ترشی لیتۀ شما از بهترین کیفیت ممکن برخوردار باشد.

مرحله اول: اگر منقلی در خانه دارید بهتر است روی آن تمامی بادمجان‌ها را کبابی کنید و بعد در ظرفی گذاشته تا خنک شوند. اگر منقلی در خانه نیست می‌توان با همان گاز خانگی بادمجان‌ها را کبابی کرد. در این قسمت یک ترفند برای کندن راحت تر پوست بادمجان هم به شما آموزش می‌دهیم. بعد از سرخ و کبابی شدن بادمجان‌ها باید آن‌ها را داخل کیسه فریزر قرار داده و بعد از سرد شدن از کیسه خارج کنید با این کار پوست بادمجان‌ها به راحتی کنده می‌شود.

مرحلۀ دوم: بادمجان‌ها را ساطوری کرده و در کناری بگذارید تا آب اضافی درون آن‌ها خالی شوند. بهتر است برای این کار از بادمجان‌های بدون تخم استفاده کنید به این ترتیب دارای یک ترشی بسیار با کیفیت تر خواهید شد.

مواد لازم برای تهیه ترشی لیتۀ خانگی

مرحلۀ سوم: هویج‌ها را به شکلی نگینی خرد کرده و در ظرفی قرار دهید تا سرد شوند. برخی ممکن است ترجیح دهند که هویج‌ها را رنده کنند این کاملاً به سلیقۀ فرد مربوط می‌شود.

مرحلۀ چهارم: گل کلم خریداری شده را بعد از شستن کامل خرد کرده و در سبدی قرار دهید تا تمامی رطوبت اضافۀ آن خشک شود.

مرحلۀ پنجم: فلفل و سیر را به صورت هم‌زمان داخل مخلوط کن بریزید و آن‌قدر صبر کنید تا به حالت له شده در بیایند. اگر در منزل مخلوط کن ندارید بهتر است بر روی یک تخته کار یا سینی فلفل و سیر مورد نظر را به ریزترین حالتی که می‌توانید خرد کرده و در ظرفی هر دو را با هم مخلوط کنید.

مرحلۀ ششم: سبزی ترشی را که در مراحل قبل شسته و خشک کردیم به ریزترین حالت ممکن خرد کرده و یا داخل مخلوط کن می‌ریزیم و چند دقیقه ای آن را با شدت مخلوط و خرد می‌کنیم. بهتر است سبزی‌ها کاملاً خشک شده باشند. اگر رطوبت سبزی‌ها به اندازۀ مناسبی خشک نشده باشد ممکن است باعث کپک زدن ترشی شما شود.

مرحلۀ هفتم: تمامی سبزی‌های خرد شده را داخلی ظرفی ریخته و بعد به آن‌ها سیاه دانه، زردچوبه و نمک را اضافه کنید.

مرحلۀ هشتم: در این ترشی نیازی به ادویۀ ترشی نیست چرا که عطر و مزۀ بادمجان کبابی تحت تأثیر  آن قرار می‌دهد.

حالا وقت آن رسیده که تمامی مواد را داخل یک ظرف شیشه ای یا پلاستیکی ریخته و سرکه را به آن اضافه کنید. باید دقت داشته باشید که بعد از اضافه کردن سرکه تمامی مواد داخل ظرف را به خوبی هم بزنید در غیر این صورت پروسۀ جا افتادن ترشی به درستی انجام نمی‌شود. بعد از هم زدن درب ظرف را محکم ببندید و تا ۸ الی ۱۰ روز صبر کنید تا ترشی کاملاً جا افتاده و آمادۀ مصرف شود.

نکته‌ ای که بسیار با اهمیت است آبکی نشدن ترشی است. باید به میزانی سرکه داخل ترشی ریخته شود که ترکیب ترشی به حالتی آبکی تغییر شکل پیدا نکند. این موضوع بیشتر به میزان موادی که داخل ترشی استفاده می‌کنید بستگی دارد.

ترشی شما بعد از ۱۰ روز کاملاً آماده است. امیدواریم از این دستور ساخت ترشی بهترین استفاده را داشته باشید.

ترشی لیته خانگی سریع

برخی از دستورهای ساخت ترشی‌های لیته خانگی کمی طولانی و سخت است اما ما در این بخش از مقاله می‌خواهیم شکلی از دستور ساخت ترشی را در اختیار شما قرار دهیم که از دردسر کمتری برخوردار است و شما می‌توانید در کمترین زمان ممکن اقدام به درست کردن آن کنید.

مواد لازم برای ساخت ترشی لیته سریع خانگی

  • ۱ کیلو بادمجان متوسط
  • ۸۰۰ گرم گوجه سفت و خام “متوسط”
  • ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم فلفل تند و سبز “می‌توانید از فلفل قرمز تند هم استفاده کنید”
  • سبزی نعنای تازه ۱ دسته پاک شده
  • سرکه به میزان لازم “میزان مصرف سرکه کاملاً به مقداری از مواد اولیه مربوط است که در ترشی می‌ریزید”.

مواد لازم برای ساخت ترشی لیته سریع خانگی

مرحلۀ اول: گوجه، بادمجان و سبزی‌های شسته و پاک شده را کاملاً ساطوری یا خرد کرده و با هم مخلوط می‌کنیم. اگر در خانه دستگاه مخلوط کن دارید می‌توانید این کار را با یک دستگاه مخلوط کن انجام بدهید. بعد از مخلوط کردن تمامی موارد باید به میزان کافی به آن نمک اضافه کنید.

مرحلۀ دوم: بعد از خرد کردن و اضافه کردن نمک به مواد خرد شده باید به مقدار کافی به موارد خود سرکه اضافه کنید. دقت داشته باشید که سرکه باید به مقداری ریخته شود که ترشی شما حالتی آبکی پیدا نکند.

مرحلۀ سوم: بعد از اضافه کردن سرکه و نمک به مواد باید کاملاً تمامی آن‌ها را هم زده و بعد از سرد شدن کامل آن‌ها را داخل ظرفی در بسته قرار دهید. باید ترشی شما حدود ۱۰ الی ۱۲ روز به صورت در بسته بماند تا به صورت کامل آمادۀ استفاده شود.

بعد از گذشت ۱۲ روز دیگر ترشی شما آمادۀ استفاده است.

نوش‌جان

طرز تهیه ترشی لیته معطر خانگی

بسیاری از افراد در کنار طعم خوب ترشی علاقه دارند ترشی دست ساز آن‌ها دارای عطر و بوی خوبی هم باشد. البته تمامی ترشی‌ها کمی عطر و بوی خوشایند دارند اما گاهی با اضافه کردن برخی از مواد و سبزی‌ها می‌توان به عطر و بوی خوش ترشی‌ها افزود. ما در این بخش از مقاله می‌خواهیم به دستور ساختی از ترشی لیته بپردازیم که از عطر و مزۀ بیشتری نسبت به دیگر ترشی‌های لیته برخوردار است. با ما در این بخش همراه باشید.

مواد لازم برای ترشی لیته معطر خانگی

  • بادمجان حدود یک کیلو متوسط
  • سبزی معطر و خرد شده نیم کیلو تا ۷۵۰ گرم
  • فلفل دلمه ای سبز یک عدد متوسط یا بزرگ
  • فلفل دلمه ای قرمز یک عدد بزرگ یا متوسط
  • سیر تازۀ رنده شده نصف یک قاشق غذاخوری بزرگ
  • فلفل سبز ۵۰ گرم
  • کلم پیچ سفید ۲۵۰ گرم
  • سرکه به میزان لازم
  • ادویۀ ترشی یک قاشق سوپ خوری پر
  • پونۀ خشک شده یک قاشق غذا خوری سر پر
  • زردچوبه یک قاشق مربا خوری

مراحل آماده سازی ترشی لیته معطر خانگی

مرحلۀ اول: سبزی معطر که شامل مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، نعنا و دیگر سبزی‌ها است را کاملاً خرد می‌کنیم. می‌توانید این کار را با مخلوط کن هم با دور تند انجام دهید.

مرحله دوم: بادمجان‌ها را با آب و سرکه می‌پزیم. بعد از پخته شدن داخل یک سبد یا توری قرار می‌دهیم تا آب اضافی آن خارج شود.

مرحلۀ سوم: سیر و بادمجان را با هم به صورت همزمان چرخ می‌کنیم.

مرحلۀ چهارم: کلم، هویج، هر دو فلفل دلمه‌ای سبز و قرمز، فلفل‌های تند و دیگر موارد را کاملاً خرد کرده و به بادمجان و سیر اضافه می‌کنیم.

مرحلۀ پنجم: سبزی معطر، ادویۀ ترشی، نمک، زرد چوبه، نعنا و پونه ای را که قبلاً آماده کرده بودیم به صورت کامل با مواد آماده شده مخلوط می‌کنیم.

مرحلۀ ششم: تمامی مواد آماده و مخلوط شده را کاملاً به هم می‌زنیم و بعد سرکه را به میزان لازم به آن اضافه می‌کنیم. ترشی شما بعد از تمامی مراحل انجام شده باید داخل یک ظرف در بسته به مدت ۱۲ روز قرار بگیرد تا کاملاً آمادۀ مصرف شود.

بعد از ۱۲ روز می‌تواند آن را نوش جان کنید.

در این بخش از مقاله می‌خواهیم به چندین نکتۀ بسیار مهم برای تهیۀ ترشی لیته بپردازیم که با در نظر گرفتن این موارد می‌توانید یک ترشی عالی را برای سفره‌ خود تدارک ببینید.

نکات مهم در ساخت یک ترشی لیته بسیار حرفه ای

نکات مهم در ساخت یک ترشی لیته بسیار حرفه ای

  • برای خراب نشدن ترشی لیته باید سبزی‌ها و تمامی مواد لازم برای ساخت ترشی را به خوبی شسته و بعد کاملاً خشک کنید. بعد از مراحل گفته شده و خشک کردن مواد اقدام به خرد کردن آن‌ها کنید. بعد از خرد کردن مواد باید آن‌ها را بر روی یک سینی یا پارچۀ تمیز قرار داده تا کاملاً باقی رطوبت هم از مواد گرفته شود و آمادۀ اضافه کردن سرکه باشند.
  • شما می‌توانید تمامی مواد را بعد از خشک شدن کامل داخل چرخ گوشت یا مخلوط‌کن ریخته و دیگر از خرد کردن مواد با دست خودداری کنید.
  • میزان نمک در تمامی ترشی‌های لیته نباید به مقداری باشد که تیزی سرکه از بین ببرد.
  • به جای سرکۀ انگور می‌توانید از سرکۀ سیب و خرما استفاده کنید.
  • یکی از نکاتی که در نگهداری از ترشی بسیار مهم است بستن درب آن بعد از هر بار مصرف است. این کار باعث ماندگاری ترشی و کیفیت آن در طولانی مدت می‌شود.
  • در نظر داشته باشید که برای درست کردن ترشی بهتر است از بادمجان‌های بدون تخم استفاده کنید.
  • برای داشتن طعم بهتر بادمجان‌ها می‌توان آن‌ها را به صورت حلقه‍‌ ای خرد کرده و با سرکه و نمک روی گاز بپزید. این کار جایگزین بسیار مناسبی برای کبابی کردن بادمجان‌ها است.

 دستور ساخت ترشی لیته بندری

شاید بسیاری از افراد ترشی لیته را به شکل بندری آن ترجیح دهند. ما در این بخش از مقاله دستور ساخت ترشی لیته بندری را برای شما آماده کرده ایم.

 دستور ساخت ترشی لیته بندری

موارد لازم برای ترشی لیتۀ بندری

  • یک کیلو بادمجان تازه
  • هویج پوست کنده و شسته شده ۸۵۰ گرم
  • ۳ حبه سیر درشت و پوست کنده شده
  • ۳۰۰ گرم سبزی‌های معطر برای ترشی لیته
  • سرکه تازه به میزان لازم
  • یک عدد فلفل سبز تند
  • سیاه دانه به مقدار لازم
  • ۶۰۰ گرم الی ۷۰۰ گرم کلم سفید خرد شده
  • ادویه ترشی به میزان لازم
  • زردچوبه به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم

دستور درست کردن ترشی لیته بندری

مرحلۀ اول: بادمجان‌ها را بعد از جدا کردن سر و انتهای آن‌ها در قابلمه ریخته و به همراه سرکه بپزید. دقت داشته باشید که بهتر است شعلۀ گاز روی دمای متوسط باشد.

مرحلۀ دوم: بعد از پخته شدن بادمجان‌ها باید آن‌ها را داخل کیسه فریز کرده و بعد از سرد شدن پوست آن‌ها را جدا کنید.

مرحلۀ سوم: بادمجان‌ها را بعد از سرد شدن و پوست گرفتن با سیر و هویج‌های آماده شده داخل مخلوط کن بریزد تا کاملاً با هم آمیخته شوند. می‌توانید برای این کار از چرخ گوشت هم استفاده کنید.

مرحلۀ چهارم: تمامی سبزی‌ها و فلفل‌های آماده شده را با خورده چاشنی‌ها مخلوط کرده به ترشی اضافه کنید. منظور از خرده چاشنی‌ها همان ادویه و تمامی مواردی است که در مراحل قبلی آماده کرده بودید.

دستور درست کردن ترشی لیته بندری

مرحلۀ پنجم: تمامی مواد را با هم مخلوط کرده و داخل یک ظرف بزرگ می‌ریزیم. بعد باید سرکه را هم به آن اضافه کنید. در نظر داشته باشید که بعد از مخلوط کردن مواد با سرکه، شما در مرحلۀ آخر آماده شدن ترشی قرار دارید.

مرحلۀ ششم: تمامی مواد مخلوط شده با سرکه را داخل ظرفی شیشه‌ ای ریخته و بعد از اضافه کردن نمک بیشتر درب آن را محکم ببندید. در ترشی لیته بندری میزان نمک باید بیشتر از دیگر ترشی‌های لیته باشد. در ادامه باید ظرف ترشی لیته در دمای محیط حدود ۱۰ روز بماند تا کاملاً آمادۀ مصرف شود.

ترشی لیته بندری شما آماده است. می‌توانید آن را نوش‌جان کنید.

توضیح‌ پایانی این مقاله

باید در نظر داشته باشید که مواد و دستور ساخت‌هایی که در این مقاله به ‌آن‌ها اشاره کردیم تنها بخشی از انواع دستور ساخت‌های ترشی‌های لیته است. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم در کشور ما ایران بنا بر هر قوم و منطقه ای دستور ساختی متفاوت برای ترشی لیته و دیگر ترشی‌ها وجود دارد. ما در این مقاله تنها به چندی از معروف ترین دستور ساخت‌های ترشی لیته پرداخته ایم و امیداواریم برای شما و سفره ای که در نظر دارید مفید و کاربردی باشد.

شما می‌توانید تمامی مواردی که در دستور ساخت‌های ترشی لیته گفته شده را با امکاناتی که دارید تغییر داده و سبک‌هایی دیگر از ترشی را در منزل خود درست کنید. این موضوع کاملاً به ذوق و سلیقۀ شما در آشپزی بر می‌گردد.