طرز تهیه عدس پلو و نحوه تزئین آن

عدس پلو یکی از محبوب ترین و قدیمی ترین غذاهای ایرانی است که طرفداران زیادی در بین خانواده ها دارد و تقریباً در تمام شهر ها و روستا های ایران، با اندکی تفاوت در مواد اولیه پخت می شود. تصور یک دیس عدس پلوی تزئین شده با برنج زعفرانی، پیاز داغ طلایی، خلال پسته و بادام و تزئینات دیگر، هرکسی را برای خوردن یک پرس از این غذای هوس انگیز، ترغیب می کند. در ادامه این متن با ما همراه باشید تا ابتدا با خواص عدس پلو و سپس با طرز تهیه عدس پلو مجلسی آشنا شوید.

مهم ترین خواص عدس پلو

عدس پلو حاوی پروتئین بسیار بالایی است؛ عدس پلو سرشار از انواع ویتامین‌های A، C، B1، B2، آهن، پتاسیم، منیزیم، فسفر و کلسیم است. مصرف عدس پلو با گوشت چرخ کرده نقش مؤثری در رفع کم‌خونی و افزایش وزن افراد دارد. این غذا موجب رشد کودکان و تقویت عضلات آن‌ها می‌شود؛ عدس پلو همچنین برای بیماران در دوران نقاهت هم مفید است. پتاسیم موجود در این غذا باعث فعالیت بهتر کلیه‌ها می‌شود.

مهم ترین خواص عدس پلو

عدس و برنج طبع سردی دارند، بنابراین افراد باید به عدس پلو کمی ادویه جات گرم مانند هل، زعفران و کشمش بیفزایند؛ میل کردن عدس پلو با کشمش موجب معتدل شدن طبع این غذا می‌شود. زیره سیاه از جمله مصلحات عدس پلو است؛ افراد باید از زیره سیاه به شکل نکوبیده در این غذا استفاده کنند، زیرا مصرف پودر زیره سیاه همراه این غذا ممکن است موجب سنگینی معده شود.

این غذا بهتر است در وعده ناهار مصرف شود و برای شام مناسب نیست؛ افراد به ویژه مبتلایان به مشکلات قلبی یا بیماری‌های مغزی اگر این غذا را در وعده شام مصرف کنند دچار مشکل می‌شوند.

طرز تهیه عدس پلو مجلسی

طرز تهیه عدس پلو مجلسی

مواد لازم برای تهیه عدس پلو با گوشت

  • برنج ۳ پیمانه
  • عدس ۱ پیمانه
  • گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم
  • کشمش پلویی ۱ پیمانه
  • پیاز متوسط ۲ عدد
  • زعفران نصف قاشق چای‌خوری
  • روغن مایع به میزان لازم
  • نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین به میزان لازم

نکته: این دستور آشپزی، آموزش طرز پخت عدس پلو برای چهار نفر می باشد. اگر قصد تهیه عدس پلو برای تعداد افراد بیشتر و یا کمتری دارید، فقط کافی است میزان های گفته شده را به نسبت دلخواه خود تغییر دهید.

مواد لازم برای تهیه عدس پلو با گوشت

  1. برنج را پس از پاک کردن و شستن، به همراه مقداری آب و نمک درون ظرفی می ریزیم تا خیس بخورد. این میزان صبر کردن برای خیس خوردن برنج بسته به نوع آن (تازگی یا کهنگی برنج، برنج ایرانی یا خارجی) متفاوت است.
  2. عدس را شسته و به همراه مقداری آب در قابلمه می ریزیم و اجازه می دهیم تا برای یک الی دو ساعت خیس بخورد. دلیل این کار ابتدا گرفته شدن نفخ عدس و سپس کوتاه تر شدن زمان پخت آن می باشد.
  3. یکی از پیاز ها را به صورت نگینی یا خلالی (رنده درشت) خرد می کنیم و آن را با مقداری روغن مایع در تابه تفت می دهیم تا پیاز به اصطلاح کمی سبک شود.
  4. پس از تفت دادن پیاز ها به میزان لازم، گوشت چرخ کرده را به آن اضافه می کنیم و کمی تفت می دهیم تا آب آن کشیده شود.
  5. اکنون زمان اضافه کردن ادویه ها فرا رسیده است. با توجه به ذائقه خودمی توانید مقدار ادویه ها را اضافه یا کم نمایید.
  6. پیاز دوم را برای استفاده به عنوان تزئین عدس پلو، به صورت خلالی نازک خرد می کنیم و آن را با روغن مایه در یک تابه دیگر تفت می دهیم تا رنگ آن به طلایی متمایل گردد.
  7. بعد از سرخ شدن پیاز، آن‌ها را به ظرف دیگری منتقل کرده و شروع به تفت دادن کشمش در تابه می کنیم. (تفت دادن کشمش ها زمان زیادی نیاز نخواهد داشت. پس در هنگام انجام این کار، نهایت دقت را برای جلوگیری از سوختن کشمش ها داشته باشد.)
  8. آب عدسی را که از قبل خیس کرده بودیم از داخل قابلمه خالی کرده و سپس دوباره مقداری آب (به اندازه یک لیوان) به آن اضافه می کنیم. قابلمه عدس ها را بر روی گاز قرار می دهیم و اجازه می دهیم تا عدس ها نیم پز شوند.
  9. قابلمه ای مناسب حجم برنج و عدس در نظر گرفته شده برای پخت انتخاب می کنیم. کمی آب و نمک درون آن ریخته و آن را بر روی حرارت قرار می دهیم. پس از جوش آمدن آب، برنج را به آن اضافه می کنیم. برنج را به مدت کوتاهی (در حدود ۵ دقیقه) بر روی حرارت نگه می‌داریم. در این هنگام عدس نیم پز شده را نیز به برنج در حال جوشیدن اضافه می کنیم. پس از چند دقیقه کوتاه (۲ الی ۳ دقیقه)، برنج را آبکش می کنیم.
  10. ته قابلمه را کمی روغن ریخته و اگر قصد تهیه ته دیگ دارید می توانید از برش های حلقه ای نازک سیب زمینی و یا نان استفاده کنید. برنج آبکش شده را به قابلمه برمی گردانیم، بر روی قابلمه دم‌کن گذاشته و اجازه می دهیم تا برنج به خوبی دم بکشد.
  11. پس از دم کشیده شدن برنج، عدس پلو را به دیس غذا منتقل کرده و روی آن را با پیاز داغ، کشمش، گوشت چرخ کرده و خلال پسته و بادام که از قبل آماده کرده ایم تزئین می کنیم.

در این میان پیشنهاد می کنیم با مقاله طرز تهیه شیرین پلو هم آشنا شوید!

دستور تهیه عدس پلو با مرغ

عدس پلو یکی از آسان ترین غذا ها جهت طبخ می باشد که حتی اگر آشنایی چندانی با آشپزی نداشته باشید، کار سختی برای درست کردن آن پیش رو نخواهید داشت. این غذا را بسته به ذائقه افراد می توان با گوشت مرغ نیز تهیه کرد. عدس پلو با مرغ که یک منبع اصلی پروتئین در نظر گرفته می شود در کنار مزه بی نظیر آن، نسبت به عدس پلو با گوشت از لحاظ اقتصادی بسیار به‌صرفه تر خواهد بود.

دستور تهیه عدس پلو با مرغ

مواد لازم برای تهیه عدس پلو با مرغ

  • برنج ۳ پیمانه
  • عدس ۱ پیمانه
  • گوشت مرغ ۵۰۰ گرم
  • کشمش پلویی ۱ پیمانه
  • پیاز متوسط ۲ عدد
  • زعفران نصف قاشق چای‌خوری
  • روغن مایع به میزان لازم
  • نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین به میزان لازم

نکته: به دلیل شباهت بسیار زیادی که شیوه طبخ عدس پلو با مرغ با طرز پخت عدس پلو با گوشت دارد از توضیح دوباره موارد تکراری خودداری می کنیم و فقط نکات مربوط به نحوه آماده سازی مرغ را براش شما بیان می کنیم.

  1. ابتدا مرغ را به خوبی شسته و به دلخواه خود خرد می کنیم. مرغ ها را به همراه دارچین، آب‌لیمو و چند عدد پیاز در قابلمه ای گذاشته و آن را برای پختن آماده می کنیم. این مواد باعث از بین رفتن بوی زهم مرغ می شوند.
  2. پس از پختن مرغ به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه، استخوان مرغ ها را جدا کرده و آن را ریش ریش می کنیم. سپس می توان مرغ را با استفاده از کمی زعفران و سایر ادویه جات دلخواه بر روی شعله گاز مزه دار کنید.
  3. بعد از اتمام کار شما با مرغ ها باید این مواد را به تدریج و به صورت لایه به لایه هنگام پخت نهایی برنج (مرحله ۱۰ دستور پخت قبلی) به برنج اضافه کنید.
  4. پس از کشیدن برنج به دیس غذا تزئین را به دلخواه انجام داده و عدس پلو با مرغ خوشمزه خود را نوش جان کنید.

مواد لازم برای تهیه عدس پلو با مرغ

 نکاتی به هنگام تزئین عدس پلو

  • استفاده از زعفران باعث خوش‌رنگ و خوشمزه شدن هرچه بیشتر عدس پلو شما می شود.
  • می توان با استفاده از پودر تخم گشنیز و زیره سبز به گوشت بوی زهم آن را گرفته و عدس پلو را خوشمزه تر کنید.
  • برای تزئین عدس پلو از خرما نیز می توان استفاده کرد.