طرز تهیه قهوه اسپرسو و خواص آن

درباره اسپرسو و تاریخچه آن

اسپرسو نوعی قهوه است که تحت فشار بخار آب داغ حاصل می‌شود. نام این قهوه از کلمه (اکسپرس) گرفته شده است. قهوۀ اسپرسو را می‌توان به روش‌های مختلفی درست کرد. در این مقاله از اسنپ فود قصد داریم نحوۀ درست کردن قهوه اسپرسو توسط ماشین اسپرسو و همچنین در خانه بدون وجود دستگاه اسپرسو ساز را آموزش دهیم. تهیۀ یک قهوه اسپرسو مرغوب کار نسبتاً دشواری است. مرغوبیت آن به دانه‌های قهوه، ماشین اسپرسو، دستگاه آسیاب قهوه و نحوۀ به عمل آوردن آن بستگی دارد.

در سال ۱۸۸۴ اولین ماشین اسپرسو توسط آنجلو موریوندو ساخته شد. پس از آن در سال ۱۹۰۱، لوئیجی بزرا، از میلان، یک دستگاه اسپرسو پیشرفته را به ثبت رساند. در سال ۱۹۰۴، دزیدریو پاونی حق اختراع دستگاه برزا را خریداری کرد و شروع به تولید این دستگاه کرد.

طرز تهیه قهوه اسپرسو در خانه

اگر از علاقه‌مندان قهوه اسپرسو هستید خوب می‌دانید که زمان‌هایی وجود دارد که دسترسی به ماشین اسپرسو ندارید و خودتان باید آن را تهیه کنید.

طرز تهیه قهوه اسپرسو در خانه

طرز تهیه قهوه اسپرسو با فرنچ پرس

فرنچ پرس نوعی وسیله، برای دم آوری قهوه است. یکی از روش‌های درست کردن اسپرسو توسط فرنچ پرس است.

در این روش به یک فرنچ پرس، دانۀ قهوه، دستگاه آسیاب دستی و آب جوش نیاز دارید.

در مرحلۀ اول، دانه‌های قهوه را آسیاب کنید. معمولاً یک یا دو قاشق غذا خوری قهوۀ آسیاب شده برای یک نفر کافی است. پس آسیاب کردن قهوه، آن را درون فرنچ پرس بریزید.

آب در حال جوش را به مقدار کمی روی قهوه بریزید. سپس آن را به خوبی هم بزنید و سپس باقی آب را به آن بیفزایید. چهار دقیقه صبر کنید و سپس پیستون را به آرامی فشار دهید. اسپرسویی که توسط فرنچ پرس درست می‌شود بسیار با نوع ماشینی آن متفاوت خواهد بود اما در مواقعی که به ماشین اسپرسو دسترسی نداشتید این راحت‌ترین روش خواهد بود.

طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات

موکاپات یکی دیگر از وسایلی است که برای تهیۀ اسپرسو ساخته شده است. موکاپات از سه قطعه تشکیل شده است. برای تهیۀ قهوه اسپرسو با موکاپات احتیاج به اجاق گاز دارید. اسپرسویی که از این دستگاه حاصل می‌شود نسبت به فرنچ پرس، با کیفیت‌تر است.

طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات

محفظۀ پایینی موکاپات را با آب پر کنید. سپس در جایگاه قهوه، قهوۀ آسیاب شده را بریزید و آن را پر کنید. در ادامه توسط یک قاشق روی آن را صاف کنید. قطعات را به هم وصل کنید و روی اجاق با حرارت زیاد قرار دهید. پس از چند دقیقه صدای جوش آمدن آب را خواهید شنید. در این زمان موکاپات را از روی شعلۀ گاز بردارید. اسپرسوی شما آماده است.

طرز تهیه قهوه اسپرسو توسط ماشین اسپرسو

  1. در مرحلۀ اول پرتا فیلتر خود را کاملاً تمیز کنید. رطوبت زیاد پرتا فیلتر و یا کثیف بودن آن در طعم نهایی قهوه بسیار مؤثر است.
  2. دستگاه آسیاب قهوه معمولاً از قبل روی مقدار مشخصی تنظیم شده است. پرتا فیلتر را زیر دستگاه قرار دهید و سپس دکمۀ آن را فشار دهید تا قهوۀ آسیاب شده درون پرتا فیلتر بریزد.
  3. قهوۀ آسیاب شده به طور نامنظم درون پرتا فیلتر ریخته می‌شود. در این زمان شما نیاز دارید که آن را مرتب و سپس پرس کنید. می‌توانید با زدن چند ضربۀ آرام به آن، قهوه را یک دست کنید.
  4. حالا نوبت به تَمپ قهوه می‌رسد. معمولاً در آموزش‌هایی که داده می‌شود به افراد می‌گویند باید با فشار ۲۰ کیلوگرم قهوه را تمپ کنید. اما این افسانه را فراموش کنید. زیرا که باریستاهای حرفه‌ای نیز بعد از سال‌ها کار هنوز نمی‌دانند که فشار ۲۰ کیلوگرم دقیقاً چقدر است و این کار را کاملاً طبق تجربه انجام می‌دهند. برای تمپ قهوه احتیاج به تمپر دارید. تمپر را روی پرتا فیلتر قرار دهید و آن را فشار دهید. این میزان فشار باید همیشه یکسان و به اندازه باشد. فراموش نکنید که زمانی که این کار را انجام دادید به پرتا فیلتر نگاه کنید. قهوه نباید کج تمپ شده باشد. در این صورت در هنگام عصاره گیری به صورت یکنواخت بخار آب از آن عبور نمی‌کند و در نهایت اسپرسو مرغوب حاصل نمی‌شود.
  5. در این مرحله باید پرتا فیلترها را به گروپ‌ ببندید. سعی کنید همیشه قبل از بستن پرتا فیلتر‌، اجازه دهید مقداری آب از آن خارج شود. زیرا که اگر از دفعه قبل مقداری قهوه در آن وجود داشته باشد، همراه آب خارج شود. حالا می‌توانید پرتا فیلتر را به گروپ ببندید.
  6. بلافاصله پس از بستن پرتا فیلتر، شروع به عصاره گیری کنید. زیرا اگر زمان زیادی پرتا فیلتر بدون انجام عصاره گیری به گروپ بسته باشد، حرارت زیاد باعث می‌شود قهوه بسوزد.
  7. به خاطر داشته باشد که هنگام عصاره گیری حواستان به زمان باشد. معمولاً زمان ۱۰ ثانیه برای این کار در نظر گرفته می‌شود. اما ممکن است نسبت به تنظیمات دستگاه، این زمان متفاوت باشد.

اگر تمام مراحل را به درستی رعایت کنید، می‌توانید یک اسپرسوی مرغوب تهیه کنید.

طرز تهیه قهوه اسپرسو توسط ماشین اسپرسو

دستور العمل تهیه ۸ قهوه با پایه اسپرسو

اسپرسو ماکیاتو: یک یا دو شات اسپرسو به همراه یک یا دو قاشق غذاخوری فوم شیر (شیر کف کرده) اسپرسو ماکیاتو را تشکیل می‌دهد.

اسپرسو دوپیو: به دو شات اسپرسو، اسپرسو دوپیو یا دبل می‌گویند.

اسپرسو کُن پانا: یک یا دو شات اسپرسو همراه با خامه.

اسپرسو رومانو: یک شات اسپرسو همراه با لیموی تازه.

کاپوچینو: یک کاپوچینو به طور سنتی با یک سوم اسپرسو، یک سوم شیر داغ و یک سوم فوم شیر در یک فنجان کوچک با ظرفیت ۱۱۸ تا ۱۸۰ میلی‌لیتر تهیه می‌شود.

لاته: لاته به مقدار زیادی شبیه به کاپوچینو است با این تفاوت که لاته را باید در فنجان‌های بزرگ‌تر سرو کنند. زیرا که مقدار شیر آن بیشتر است. همچنین دمای آن پایین‌تر می‌باشد.

موکا: یک سوم اسپرسو، دو سوم شیر داغ به همراه سس شکلات و کمی فوم شیر.

آمریکانو یا بلک کافی: یک یا دو شات اسپرسو به همراه آب جوش.

خواص قهوه

قهوه به عنوان یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های جهان که روزانه توسط میلیون‌ها انسان مصرف می‌شود، خواص مختلفی دارد. معمولاً تنها به میزان کافئین این نوشیدنی اشاره می‌شود اما قهوۀ اسپرسو خواص مختلف دیگری نیز دارد که در ادامه قصد داریم بیشتر به آن‌ها بپردازیم.

خواص قهوه

قهوه به افراد کمک می‌کند که احساس خستگی کمتری داشته باشند و سطح انرژی را در بدن افزایش می‌دهد. افزایش سطح انرژی به دلیل وجود کافئین است. بعد از نوشیدن قهوه، کافئین در جریان خون جذب می‌شود و از طریق خون به مغز می‌رسد. کافئین در مغز مانع از عملکرد آدنوزین می‌شود. آدنوزین نوعی حمل کنندۀ انرژی است. وقتی این اتفاق می‌افتد، میزان انتقال دهنده‌های عصبی مانند نوراپی نفرین و دوپامین افزایش می‌یابد. بسیاری از مطالعات کنترل شده بر روی انسان نشان می‌دهد که قهوه جنبه‌های مختلف عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد؛ از جمله حافظه، خلق و خو، هوشیاری، سطح انرژی، زمان واکنش و عملکرد ذهنی عمومی.

کافئین یکی از معدود مواد طبیعی است که برای کمک به چربی سوزی استفاده می‌شود. کافئین تقریباً در هر مکمل چربی سوزی یافت می‌شود. این ماده متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن را ۳ الی ۱۱ درصد افزایش می‌دهد. مطالعات نشان می‌دهد که کافئین می‌تواند چربی سوزی را تا ۱۰ درصد در افراد چاق و ۲۹ درصد در افراد لاغر افزایش دهد. با این حال، ممکن است که این اثرات در مصرف کنندگان همیشگی قهوه، کاهش یابد.

همان‌طور که گفته شد کافئین میزان اپی نفرین (آدرنالین) خون را افزایش می‌دهد. این ماده بدن را برای انجام فعالیت‌های بدنی شدید آماده می‌کند. کافئین با تجزیۀ چربی‌های بدن، اسیدهای چرب آزاد را به عنوان سوخت در دسترس قرار می دهد. با توجه به این تأثیرات، جای تعجب نیست که کافئین می‌تواند به طور متوسط ۱۱ الی ۱۲ درصد عملکرد بدنی را بهبود بخشد. بنابراین، منطقی است که حدود نیم ساعت قبل از رفتن به باشگاه، یک فنجان قهوه قوی بنوشید.

دانه‌های قهوه شامل مواد مغذی بسیاری است. این مواد مغذی هنگام دم آوری به نوشیدنی نهایی راه می‌یابند.

یک فنجان قهوه حاوی  چیست؟

  • ریبوفلاوین (ویتامین B2): ۱۱ درصد
  • اسید پانتوتنیک (ویتامین B5): ۶ درصد
  • منگنز و پتاسیم: ۳ درصد
  • منیزیم و نیاسین (ویتامین B3): ۲ درصد

قهوه همچنین ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. دیابت نوع ۲ یک مشکل عمدۀ سلامتی است که در حال حاضر میلیون‌ها نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. مطالعات نشان داده که افرادی که بیشتر از سایرین قهوه می‌نوشند ۲۳ الی ۵۰ درصد خطر کمتری در ابتلا به این بیماری تهدیدشان می‌کند.

افرادی که در طول روز مصرف قهوه را در برنامۀ غذایی خود دارند کمتر مبتلا به بیماری آلزایمر که علت اصلی زوال عقل در سراسر جهان است، می‌شوند.

یک فنجان قهوه حاوی  چیست؟

بیماری پارکینسون دومین بیماری شایع عصبی پس از آلزایمر است. این بیماری به دلیل مرگ نورون‌های مولد دوپامین در مغز ایجاد می‌شود. همانند به آلزایمر درمان دقیقی برای آن وجود ندارد. بنابراین پیشگیری از آن بسیار حائز اهمیت است. مصرف کافئین خطر ابتلا به پارکینسون را نیز در افراد کاهش می‌دهد.

جالب است که قهوه ممکن است شما را در برابر بیماری‌های کبدی محافظت کند. افرادی که روزانه ۴ فنجان یا بیشتر می‌نوشند تا ۸۰ درصد خطر کمتری در کمین آن‌هاست. کبد عضوی شگفت انگیز است که وظایف زیادی در بدن دارد. ۲ بیماری‌ شایع که کبد هدف آن‌هاست عبارت‌اند از: هپاتیت و کبد چرب.

همچنین لازم به ذکر است قهوه می‌تواند با افسردگی مبارزه کند. افسردگی نوعی بیماری روانی شایع است. یک مطالعه در دانشگاه هاروارد که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد مشخص کرد زنانی که ۴ فنجان قهوه در روز می‌نوشند، ۲۰ درصد خطر افسردگی کمتری دارند.

قهوه ممکن است خطر ابتلا به سرطان را نیز در افراد کاهش دهد. سرطان یکی از بیماری‌هایی است که بالاترین تعداد مرگ و میر را در جهان دارد. به نظر می‌رسد قهوه در برابر دو نوع سرطان اشخاص را محافظت می‌کند. اولی سرطان کبد و دیگری سرطان روده بزرگ.

قهوه مسبب بیماری‌های قلبی نمی‌شود. بنابراین افراد را در برابر سکتۀ قلبی حفظ می‌کند. اغلب ادعا می‌شود که کافئین می‌تواند فشار خون شما را افزایش دهد. اما مقدار آن آن‌قدر ناچیز است که اگر مرتباً قهوه مصرف کنید تأثیر آن در مرور زمان خنثی می‌شود.

در انتها باید بدانید که قهوه منبع بسیاری از آنتی کسیدان‌ها است. مطالعات نشان می‌دهد که بسیاری از افراد، از قهوه آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به میوه‌ها و سبزیجات به طور مشترک دریافت می‌کنند.

ضررهای قهوه

قهوۀ نامرغوب ممکن است سمی باشد. قهوه با کیفیت بد، می‌تواند به دلیل وجود ناخالصی‌های زیاد در آن باعث سردرد یا حالت تهوع شود.

در دوران بارداری، مادر نباید قهوه مصرف کند. زیرا که کافئین، جذب خون جنین می‌شود و ضررهای زیادی برای آن دارد.

قهوه برای کودکان، شب ادراری را افزایش می‌دهد. طبق یک نظر سنجی مشخص شد که در کودکان ۵ الی ۷ سال، شب ادراری به میزان قابل توجهی پس از مصرف قهوه افزایش داشته است.

مقدار زیاد قهوۀ اسپرسو باعث بی‌خوابی و بی‌قراری می‌شود. حداکثر مقدار کافئین توصیه شده ۴۰۰ میلی گرم است، تقریباً مقداری که از ۴ فنجان قهوه دریافت خواهید کرد.

می‌توانید اطلاعات بیشتر در خصوص عوارض قهوه را اینجا بخوانید!