طرز تهیه لوبیا پلو – انواع لوبیا پلو را خودتان بپزید

طرز تهیه لوبیا پلو – انواع لوبیا پلو را خودتان بپزید
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

آنچه در این مقاله میخوانید

  • انواع لوبیا پلو
  • لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده
    • مواد لازم برای تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده
    • طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده
  • طرز تهیه لوبیا پلو با مرغ
  • طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی
    • مواد لازم برای تهیه لوبیا پلو شیرازی
    • طرز تهیه تهیه لوبیا پلو شیرازی

یشلوبیا پلو یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که طرفداران زیادی دارد. طعم بسیار دل‌چسبی داشته و در بیشتر منازل تهیه و مصرف می شود. طرز تهیه لوبیا پلو بسیار ساده است و تنها چند نکته اساسی در پخت آن وجود دارد که با رعایت آن‌ها بهترین لوبیا پلویی را که تابه‌حال نوش جان کرده اید را خواهید پخت.

البته لوبیا پلو اصالتاً با گوشت ران گوسفندی آماده می شود اما طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده بسیار ساده تر است و زمان کمتری نیز خواهد گرفت. در رستوران های ایران نیز اکثراً از گوشت چرخ کرده استفاده می شود. ادامه مطلب را با اسنپ فود همراه باشید.

انواع لوبیا پلو

همان طور که اشاره شد، لوبیا پلو اصالتاً با گوشت گوسفند آماده می شود و بهترین گزینه نیز ران گوسفندی است. با این وجود راهکارهای دیگری نیز برای تهیه لوبیا پلو وجود دارد. برای مثال طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده ساده تر بوده و زمان کمتری هم نیاز دارد.

انواع لوبیا پلو

همچنین لوبیا پلو با مرغ نیز در کشور ما طرفداران زیادی دارد. به دلیل قیمت بالای گوشت در کشور، نی توان لوبیا پلو با مرغ را نیز امتحان کرد. در این مطلب طرز تهیه لوبیا پلو با مرغ را نیز توضیح خواهیم داد. البته اگر روند صعودی قیمت ها در کشور ادامه داشته باشد، چندی بعد مجبور خواهیم شد طرز تهیه لوبیا پلو با سیب زمینی را آموزش دهیم.

طرز پخت لوبیا پلو شیرازی نیز بسیار ساده است. اگر هوای شیراز و عطر بسیار دل‌نشین لوبیا پلو شیرازی را کرده اید، طرز پخت لوبیا پلو شیرازی را نیز در انتهای این مطلب با شما در میان خواهیم گذاشت. البته انواع لوبیا پلو را می توان با گوشت، مرغ یا حتی سویا نیز تهیه کرد. لوبیا پلو شیرازی نیز به همین شکل است و می توان آن را با گوشت، مرغ یا سویا تهیه کرد. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.

راستی اگر شما هم از عاشقان غذاهای برنجی هستید و به دنبال تجربه های جدیدی هستید پیشنهاد می کنیم با طرز تهیه گردو پلو آشنا شوید.

لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده

همان طور که توضیح دادیم، لوبیا پلو اصالتاً با گوشت ران گوسفند تهیه می شود. گوشت ران نیز باید چربی کمی داشته و صاف شده باشد. در این بخش قصد داریم که طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده را با شما در میان بگذاریم.

لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده

ابتدا بهتر است تفاوت پلو و چلو را بدانید. چلو به برنج ساده ای گفته می شود که در رستوران ها همراه با غذاهای دیگر سرو می شود. برای مثال چلوکباب به کباب کوبیده همراه با برنج ساده (یا چلو) گفته می شود. از طرف دیگر، غذاهایی مانند لوبیا پلو، عدس پلو، نخود پلو و سبزی پلو، همان طور که از نام آن‌ها پیدا است، پلو گفته می شوند.

مواد لازم برای تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده

برای تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده مواد زیر را آماده کنید:

  • برنج: 5 پیمانه
  • گوشت چرخ کرده: 500 گرم
  • لوبیا سبز: 300 گرم
  • پیاز سفید: 3 عدد متوسط
  • چوب دارچین: 2 الی 3 ساقه
  • رب گوجه فرنگی: 3 الی 5 قاشق غذاخوری
  • فلفل قرمز: به مقدار دلخواه
  • زردچوبه: یک چهارم قاشق غذاخوری
  • نمک: یک دوم قاشق چای‌خوری
  • پودر دارچین: به مقدار دلخواه
  • فلفل سیاه: به مقدار دلخواه
  • زعفران دم کرده: به مقدار دلخواه

بهترین گوشت چرخ کرده برای این کار 70 درصد گوشت گوساله و 30 درصد گوشت گوسفندی است. هنگام خرید گوشت چرخ کرده، از قصاب بخواهید تا گوشت را به همین نسبت برای شما چرخ کند. بدین ترتیب، 350 گرم گوشت گوساله و 150 گرم گوشت گوسفند خواهید داشت.

می توانید از به جای چوب دارچین از پودر دارچین نیز استفاده کنید اما چوب دارچین هنگام پخت بهترین گزینه است. چوب دارچین هنگام پخت مواد به مرور عطر خود را رها کرده و رنگ غذا را تغییر نخواهد داد. این در حالی است که پودر دارچین باعث تغییر رنگ غذا شده و ظاهر غذای شما ایدئال نخواهد بود. چوب دارچین رنگ سرخ بسیار زیبای لوبیا پلو را حفظ می کند.

طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده

اگر به دنبال طرز تهیه لوبیا پلو مجلسی هستید، جای درستی را انتخاب کرده اید. دقت کنید که در تهیه لوبیا پلو نکات ریزی وجود دارد که حتماً باید رعایت شود. یکی از این نکات، تهیه پلو است. دلیل توضیح تفاوت چلو و پلو در ابتدا نیز همین بود.

طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده

از آنجایی که چلو با هیچ ماده غذایی دیگری ترکیب نمی شود و در کنار غذاهایی مثل قرمه سبزی مصرف می شود، میزان پخت آن متفاوت است. از طرفی، چون پلو با ماده دیگری (در اینجا لوبیا) مخلوط می شود، میزان پخت اولیه آن متفاوت است.

در میان این مطلب پیشنهاد می کنیم ما را در طرز تهیه شیرین پلو نیز همراهمی کنید و از این غذای شگفت انگیز لذت ببرید.

آماده کردن مواد اولیه

ابتدا برنج را درون آب سرد و معمولی بریزید تا استراحت کند. نیازی به شستن برنج در این مرحله نیست و دلیل این کار تنها جهت گرفتن لعاب برنج است. به سراغ مواد دیگر لوبیا پلو خواهیم رفت.

لوبیاهای خود را پس از گرفتن سر و ته، به صورت مورب خرد کنید. بهتر است که هر برش لوبیا حدود 3 سانتی متر طول داشته باشد. هنگامی که لوبیا را به صورت مورب برش دهید، ظاهر لوبیا پلو بسیار بهتر می شود. این نوع برش را اصطلاحاً «دو سر تیز» می گویند.

پیاز را نیز به صورت نگینی خرد کنید. اکنون برنج شما پس از حدود 10 دقیقه آماده شستن است. برنج در این مرحله لعاب خود را رها کرده است. برنج را چند بار با آب معمولی شستشو دهید. اطمینان داشته باشید که آشغال های برنج را کاملاً از آن جدا کنید.

مرغوب ترین برنج ها نیز دارای مقداری مواد اضافی هستند که باید با شستشو جدا شود. همچنین لعاب برنج نیز از آن جدا می شود. استراحت 10 دقیقه ای کار شما را بسیار ساده می کند و نیازی به چنگ زدن برنج نیست. چنگ زدن زیاد به برنج شما شوک وارد می کند و پخت آن را با مشکل مواجه خواهد کرد. در نهایت نیز به برنج تمیز و شسته شده آب اضافه کنید و بگذارید استراحت کند.

درست کردن مایه لوبیا پلو

پیاز و لوبیا را در دو ظرف جداگانه با مقدار کمی روغن تفت دهید. مدت زمان لازم برای پخت این دو متفاوت است. اگر می خواهید تنها از یک ظرف برای تفت دادن استفاده کنید، ابتدا لوبیا را تفت داده و سپس شروع به تفت دادن پیاز کنید. تفت هم‌زمان این دو ماده در یک ظرف میسر نیست.

درست کردن مایه لوبیا پلو

پیاز شما نیازی به تفت دادن زیاد و تغییر رنگ ندارد. هدف ما درست کردن پیاز داغ نیست. به محض اینکه پیاز شما مقداری نرم شود، کافی است. از روغن اندکی استفاده کنید. گوشت چرخ کرده دارای مقداری چربی است و پس از اضافه کردن، چربی خود را رها می کند. بسیاری افراد پس از آماده کردن لوبیا پلو، مقدار روغن زیادی در کف ظرف و با ته دیگ آن‌ها جمع می شود که اصلاً نشانه خوبی نیست.

حرارت تفت دادن پیاز باید بالا باشد اما لوبیا سبز را به آرامی تفت دهید. دلیل این کار، اضافه کردن گوشت چرخ کرده به پیاز است. اگر حرارت شعله زیر پیاز کم باشد، موقع اضافه کردن گوشت، بلافاصله آب خواهد انداخت.

پس از تفت دادن پیاز به مدت حدود 3 الی 5 دقیقه، در حالی که شعله شما زیاد است، گوشت چرخ کرده را نیز اضافه کنید.

هم‌زمان لوبیای شما در حال تفت خوردن است. لوبیای شما باید به اندازه ای تفت داده شود که نرم شده و موقع شکستن آن صدا ندهد.

افزودن چاشنی ها

پس از اضافه کردن گوشت به پیاز، حدود یک دقیقه به آرامی تفت دهید. سپس زردچوبه و چوب های دارچین را به ظرف اضافه کنید. چوب دارچین را در مراحل بعد بیرون خواهیم آورد. اگر به جای چوب دارچین، می خواهید پودر دارچین استفاده کنید، یک چهارم قاشق چای‌خوری دارچین استفاده کنید. برخی افراد اصلاً با دارچین میانه خوبی ندارند و می توانید به کلی آن را حذف کنید.

افزودن چاشنی ها

سپس مقداری فلفل نیز در حین پخت به آن اضافه کنید. مقدار فلفل نباید زیاد باشد. تنها اندکی به غذا اضافه کنید تا طعم غذا مقداری تند شود. این میزان بسته به ذائقه شما دارد که تا چه اندازه غذای خود را تند دوست دارد.

نمک را نیز در همین مرحله اضافه کنید. نصف قاشق چای‌خوری برای این غذا کافی است اما بسته به ذائقه خود و احتمال بیماری هایی همچون فشار خون، این میزان را تغییر دهید. پیشنهاد می کنیم برای سلامتی خودتان مقدار کمی نمک مصرف کنید.

این مواد را با همان دمای بالا که در ابتدا گوشت را اضافه کردید، سرخ کنید. هم‌زمان با سرخ کردن ادویه ها را اضافه کردیم و این زمان حدود 3 الی 5 دقیقه طول می کشد. اکنون نوبت اضافه کردن رب گوجه فرنگی است. هم‌زمان مقداری آب را روی گاز بگذارید تا به جوش آید.

این مواد را به اندازه ای تفت دهید که گوشت و رب شما به خوبی پخته شود. هم‌زمان لوبیای شما نیز در حال سرخ شدن است. دقت کنید که دمای پخت لوبیا مقداری کمتر با بقیه مواد باشد. همین عامل باعث می شود که زمان پخت آن نیز بیشتر شود. می توانید شعله زیر مواد اصلی را پس از پخت، خاموش کنید تا زمانی که لوبیای شما نیز سرخ شود.

قوام آمدن مایه لوبیا پلو

اکنون بقیه مواد را نیز به لوبیاهای سرخ شده اضافه کنید. دقت کنید که آب جوش شما نیز آماده باشد. حدود 2 دقیقه دیگر لوبیا و بقیه مواد را با حرارت ملایم تفت دهید. اکنون آب کاملاً جوش را به مواد اضافه کنید. اگر آب شما سرد باشد، رنگ غذا بلافاصله تیره شده و تغییر می کند.

قوام آمدن مایه لوبیا پلو

حدود 200 میلی لیتر آب جوش اضافه کرده و درب ظرف را بگذارید تا مواد شما حدود 2 الی 3 دقیقه با شعله ملایم بپزند. دقت کنید که مایه بسیار آبکی باشد، غذای شما را خراب خواهد کرد. در صورت تمایل، حدود 2 دقیقه مانده به پخت، مقداری زعفران دم کرده اضافه کنید. سپس زیر آن را خاموش کنید و چوب های دارچین را نیز بیرون بیاورید.

ترکیب برنج و مایه لوبیا پلو

اکنون برنج خود را نیز آماده کرده و آبکش کنید. سعی کنید برنج شما زیاد نرم نشود و دانه های آن سالم باشد. آب برنج را کاملاً خالی کنید. اکنون برنج و مایه لوبیا پلو را به صورت لایه لایه اضافه کنید. پس از گذاشتن ته دیگ، یک لایه برنج کف قابلمه بریزید. سپس یک لایه از مایه گوشت و به همین ترتیب ادامه دهید. آخرین مرحله باید مایه گوشت قرار بگیرد تا برنج شما کاملاً به طعم آن آغشته شود.

ترکیب برنج و مایه لوبیا پلو

سعی کنید هم برنج و هم دیگر مواد را در مرکز قابلمه بریزید و مواد به اطراف قابلمه تماسی نداشته باشد. بدین ترتیب هرچه بالاتر بیایید، مساحت غذا کمتر می شود.

در نهایت نیز اگر علاقه دارید، مقداری پودر دارچین و فلفل سیاه به بالای غذا اضافه کنید. مقدار کمی آب جوش به کف قابلمه اضافه کنید. سعی کنید آب را مستقیماً در کف قابلمه بریزید و روی مواد جاری نشود. قابلمه را روی شعله گاز بگذارید تا زمانی که بخار از آن بلند شود. در این مرحله دم کنی را روی آن گذاشته و شعله را روی ملایم تنظیم کنید تا غذای شما آماده شود. حدود 25 الی 30 دقیقه برای دم کردن غذا زمان نیاز است. نــــوش جــــان

طرز تهیه لوبیا پلو با مرغ

طرز تهیه لوبیا پلو با مرغ تفاوتی با طرز تهیه لوبیا پلو با گوشت ندارد. تنها تفاوت آن‌ها در نوع گوشت است. بهترین انتخاب بری لوبیا پلو با مرغ، فیله یا سینه مرغ است. 500 گرم فیله مرغ را برای این غذا استفاده کنید.

طرز تهیه لوبیا پلو با مرغ

دقت کنید که مرحله اضافه کردن مرغ نیز مانند گوشت چرخ کرده است. البته اگر بوی گوشت مرغ را دوست ندارید، در آخرین مرحله پخت و قبل از اینکه زیر شعله مایه لوبیا پلو را خاموش کنید، مقداری زعفران دم کرده به آن اضافه کنید. زعفران را در لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده نیز اضافه کردیم اما اهمیت زعفران در طرز تهیه لوبیا پلو با مرغ بیشتر است.

طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی

لوبیا پلو شیرازی نیز تفاوت زیادی با لوبیا پلو با گوشت ندارد. این غذای خوشمزه را هم می توان با گوشت قرمز درست کرد و هم با گوشت چرخ کرده یا گوشت مرغ. حتی می توانید گوشت مرغ را به صورت جداگانه پخته و مانند چلو مرغ، در کنار آن سرو کنید.

طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی

تفاوت عمده لوبیا پلو شیرازی در نوع لوبیای آن است که به جای لوبیا سبز از لوبیای چشم بلبلی در تهیه آن استفاده می شود. همچنین در پخت آن از رب نیز استفاده نخواهد شد و به دلیل وجود شوید، به سبزی پلو و باقالی پلو شبیه است.

مواد لازم برای تهیه لوبیا پلو شیرازی

برای تهیه لوبیا پلو شیرازی مواد زیر را آماده کنید:

  • برنج: 5 پیمانه
  • گوشت چرخ کرده یا فیله مرغ: 500 گرم
  • لوبیا چشم بلبلی: 2.5 پیمانه
  • شوید تازه خرد شده: 200 گرم
  • پیاز سفید: 2 عدد متوسط
  • چوب دارچین: 2 الی 3 ساقه
  • فلفل قرمز: به مقدار دلخواه
  • زردچوبه: یک دوم قاشق غذاخوری
  • نمک: یک دوم قاشق چای‌خوری
  • پودر دارچین: به مقدار دلخواه
  • فلفل سیاه: به مقدار دلخواه
  • زعفران دم کرده: دو قاشق غذاخوری

بیشتر چاشنی های این غذا نیز مانند نمونه های قبلی به ذائقه شما بستگی دارد. به همین دلیل میزان دقیق آن‌ها تعیین نشده است. برای مثال استفاده از دارچین در تمام انواع لوبیا پلو مرسوم است، اما برخی افراد علاقه ای به دارچین ندارند.

همچنین فلفل قرمز نیز مقداری غذا را تند خواهد کرد و بهتر است در استفاده از آن دقت کنید؛ مانند لوبیا پلو با گوشت یا مرغ، فلفل سیاه و پودر دارچین را در انتها استفاده کنید تا رنگ غذا تغییر نکند. فلفل سیاه بیشتر برای عطر غذا است و در میزان تندی آن تأثیر اندکی دارد.

به جای شوید تازه می توانید از شوید خشک استفاده کنید اما شوید تازه طعم بسیار بهتری به غذا می دهد.

طرز تهیه تهیه لوبیا پلو شیرازی

2 ساعت قبل از آماده کردن غذا، لوبیا را درون آب بریزید. چند بار نیز در این 2 ساعت آب آن را عوض کنید. همچنین شوید را نیز درون آب بخیسانید تا بافت آن نرم شود. سپس لوبیا را درون قابلمه روی گاز گذاشته و یک دوم قاشق چای‌خوری زردچوبه به آن اضافه کنید.

طرز تهیه تهیه لوبیا پلو شیرازی

پس از پختن لوبیا، به طوری که هنوز سالم باشند، آن‌ها را آبکش کنید. منظور از سالم بودن این است که بافت لوبیا از هم متلاشی نشود و میزان پخت آن بیش از حد نباشد. مقداری آب سرد روی آن ریخته و کنار بگذارید تا آن گرفته شود.

برنج را روی اجاق گذاشته تا آماده شود. پیاز را مقداری تفت دهید تا مقداری نرم شده بقیه مایه لوبیا پلو را دقیقاً مانند روش های قبل آماده کنید. با این تفاوت که پس از گوشت و ادویه ها، لوبیا را نیز به بقیه مواد اضافه کنید تا مقداری همراه آن‌ها سرخ شود.

همچنین چند دقیقه مانده به آماده شدن مایه، مقداری زعفران نیز اضافه کنید. شوید را در مراحل بعد اضافه خواهیم کرد. فراموش نکنید که به جای پودر دارچین از ساقه دارچین استفاده کنید. پس از آماده شدن مایه نیز، ساقه دارچین را بیرون بیاورید.

در آخرین مرحله نیز، هنگام ترکیب برنج و مایه به صورت لایه لایه، یک لایه جدید اضافه می شود. شوید را خرد کرده و پس از اضافه کردن برنج، یک لایه شوید بریزید. سپس یک لایه مایه گوشت و لوبیا اضافه کنید. این کار را ادامه دید و آخرین لایه شما، مایه گوشت و لوبیا باشد.

حدود 20 دقیقه نیز برای پخت غذا زمان نیاز است. لوبیا پلو شیرازی شما آماده است. می توانید سالاد شیرازی نیز در کنار آن تهیه کرده و میل کنید. نـــوش جـــان

اگر به طرز تهیه پلو ایرانی علاقه مند هستید:

طرز تهیه عدس پلو و نحوه تزئین آن

طرز تهیه نخودپلوی شویدی برای گیاه‌خواران