طرز تهیه مرغ ترش (جوجه کباب ترش) شمالی – گیلانی و مازندرانی

مرغ ترش و جوجه کباب ترش هردو از غذاهای محبوب شمالی هستند. طرز تهیۀ مرغ ترش و جوجه کباب ترش مربوط به استآن‌های گیلان و مازندران است. اما این دو غذای محبوب در سراسر کشور با همین شیوه پخته می شوند. در این مقاله قصد داریم دستور پخت هردوی آن‌ها را برای شما عزیزان قرار دهیم.

طرز تهیۀ جوجه کباب ترش شمال

در ادامه دستور پخت جوجه کباب ترش با تمام فوت و فن های آن وجود دارد. پس اگر قصد دارید این غذای بی نظیر شمالی را برای اولین بار درست کنید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

مواد لازم  برای تهیۀ جوجه کباب ترش شمال

۱. فیله مرغ ۵۰۰ گرم

۲. رب انار ترش یک استکان

۳. زعفران دم کشیده یک قاشق چای خوری

۴. گردو سه قاشق غذاخوری

۵. پیاز بزرگ یک عدد

۶. ماست دو قاشق غذاخوری

۷. روغن به میزان لازم

۸. نمک و فلفل و ادویه به میزان لازم

مواد لازم  برای تهیۀ جوجه کباب ترش شمال

مرحله اول

در مرحلۀ اول فیلۀ مرغ را شسته و خشک کنید. سپس روی تختۀ آشپزخانه قرار دهید و آن‌ها را به شکل مربع یا مستطیل (شبیه به تکه های جوجه کباب) قطعه قطعه کنید. در ادامه آن‌ها را درون یک کاسۀ جادار قرار دهید.

مرحله دوم

مرحلۀ دوم وقت اضافه کردن مواد، برای مزه دار کردن فیله‌ها است. پیازها را به صورت خلالی ولی درشت خرد کنید. سپس زغفران دم کرده و ماست پرچرب و رب انار رقیق شده را روی فیله بریزید. سپس نمک و فلفل و در آخر گردوهای آسیاب شده را به مواد اضافه کنید.

مرحله سوم

در این مرحله محتویات کاسه را با دست زیر و رو کنید تا تمام فیله ها به مواد آغشته شوند. سپس روی کاسه را سلفون بکشید و به مدت ۴ ساعت در یخچال قرار دهید.

مرحله چهارم

پس از گذشت ۴ ساعت کاسه را از یخچال خارج کرده و مرغ ها را به سیخ بکشید. توجه داشته باشید که اگر قصد دارید جوجه کباب ترش را توی تابه درست کنید باید از سیخ های چوبی استفاده کنید. برای تهیۀ جوجه کباب ترش در تابه، مقدار کمی روغن در آن بریزید و سیخ های چوبی را در آن بچینید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید به آرامی سرخ شوند. اما در صورتی که تمایل به تهیۀ آن بر روی منقل دارید می توانید از سیخ فلزی استفاده کنید. هنگام کباب شدن خوب به این نکته توجه داشته باشید که مرغ ها کاملاً مغز پخت شوند.

مرحله چهارم

جوجه کباب ترش را به صورت خوراک و یا همراه پلو سرو می کنند. در کنار آن، می توان از چاشنی هایی مانند سیر ترشی و به طور کلی انواع ترشی ها استفاده کرد.

طرز تهیۀ مرغ ترش به شیوه مازندرانی و گیلانی

مرغ ترش یک غذای اصیل شمالی است که در همان منطقه و نقاط دیگر ایران طرفداران بسیاری دارد. معمولاً مرغ ترش شمالی را در مهمانی ها در کنار غذاهای دیگر سرو می کنند. به این غذای خوشمزه در همان مناطق شمالی، “ترش مرغ” نیز گفته می شود.

مواد لازم برای تهیۀ مرغ ترش به شیوه مازندرانی و گیلانی

۱. ران و سینه مرغ ۵ تکه

۲. گردو ۳۰۰ گرم

۳. سبزی معطر ۲۰۰ گرم

۴. رب انار یک استکان رقیق شده

۵. پیاز بزرگ یک عدد

۶. دو حبه سیر

۷. نمک، فلفل و ادویه به میزان کافی

۸. روغن به میزان کافی

مرحله اول

ابتدا سبزی های معطر مانند جعفری، گشنیز، تره، نعناع، برگ سیر شوید و سبزیجات معطر شمالی مانند خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی را خوب بشویید و پس از آبکشی آن‌ها را کاملاً خرد کنید.

مرحله دوم

سینه مرغ را بشویید و سپس اجازه دهید خشک شود. در ادامه مرغ را به ادویه جات و نمک آغشته کنید. در یک تابه کمی روغن بریزید و اجازه دهید که با حرارت ملایم، روغن داغ شود. سپس مرغ آغشته به ادویه را توی تابه قرار دهید. دو طرف مرغ را تا زمانی که طلایی شود، سرخ کنید.

مرحله سوم

در یک تابۀ دیگر کمی روغن سرخ کردنی بریزید و مجدداً صبر کنید تا روغن داغ شود. سبزی هایی که از قبل سرخ کردید را به روغن داف اضافه کنید و کمی تفت دهید. توجه کنید که سبزی ها بیش از اندازه سرخ نشوند. زیرا که در نهایت باعث تلخی غذا شده و رنگ غذا نیز تیره بسیار تیره می گردد.

مرحله چهارم

یک عدد پیاز بزرگ را به صورت نگینی خرد کنید. در تابه ای که از قبل مرغ را سرخ کرده بودید کمی روغن اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم داغ شود. در ادامه پیازهای نگینی را به اضافه کنید و تا زمانی که طلایی شوند تفت دهید. سپس مقداری رب انار را که از قبل تهیه کردید کمی رقیق کنید و روی پیازها و مرغ بریزید و مجدد همۀ مواد را با رب انار تفت دهید. در این مرحله می توانید به همراه پیازها، سیر را هم تفت دهید. سیر یکی از فاکتورهای اصلی این غذای شمالی است. اما هر کس بنا بر ذائقۀ شخصی می تواند آن را حذف و یا مقدار آن را بیشتر کند.

مواد لازم برای تهیۀ مرغ ترش به شیوه مازندرانی و گیلانی

مرحله پنجم

در این مرحله نوبت به اضافه کردن گردو می رسد. توجه کنید که گردوها حتما باید آسیاب شده باشد. گردوی آسیاب شده کمی حالت روغنی پیدا می کنند. پس گردوها را به موادی که با رب انار مخلوط شده اضافه کنید و در نهایت سبزی های خرد شده که به صورت جداگانه تفت دادید را روی مواد بریزید. آن‌ها را باهم مخلوط کنید تا طعم یکدیگر را بگیرند. سپس مرغ های سرخ شده را به آن‌ها اضافه کنید.

تقریباً مراحل دستور پخت مرغ ترش تمام است. در ادامه مقداری از غذا را بچشید. اگر احساس کردید رب انار یا نمک و فلفل آن کم است می توانید دوباره به آن اضافه کنید. برای جا افتادن مرغ ترش حدود ۳۰ الی ۴۵ دقیقه زمان لازم است. فراموش نکنید که قبل از گذاشتن در تابه، به آن یک لیوان آب اضافه کنید تا در هنگام جا افتادن، این آب تبخیر شود و خورشت ته نگیرد.

این غذا را به همراه برنج سرو می کنند. اگر شما نیز برای اولین بار قصد دارید مرغ ترش شمالی و مازندرانی اصیل درست کنید، حتماً از این دستور پخت پیروی کنید تا نتیجۀ نهایی دل‌چسب تر شود. لازم به ذکر است که اگر بر طبق ذائقه، تمایل داشتید مقدار ترشی آن بیشتر یا کمتر باشد، خودتان مقدار آن را تعیین کنید.