طرز تهیه کیک اسفنجی، از کیک اسفنجی کلاسیک تا کیک اسفنجی ژاپنی

کیک اسفنجی، پایه اصلی بسیاری از کیک‌ها است. اگر می‌خواهید کیک پز ماهری شوید لازم است تا ابتدا با طرز تهیه کیک اسفنجی آشنا شوید. ولی شاید تعجب کنید اگر بشنوید که این کیک به روش‌های مختلفی در نقاط مختلف جهان پخته می‌شود.

در این مطلب مجموعه‌ای از روش‌های مختلف پخت کیک اسفنجی را برای‌تان جمع‌آوری کردیم. از ساده‌ترین روش تا پیچیده‌ترین، از نوع کلاسیک اروپایی گرفته تا نوع ژاپنی. اگر مشتاقید یاد بگیرید، این مطلب را بخوانید.

اگر هم به کیک شکلاتی علاقه مندید می توانید در مقاله طرز تهیه کیک شکلاتی نحوه پخت کیک شکلاتی در ۵ دقیقه را یاد بگیرید.

کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی

طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی با نام مستعار Genoise، بسیار آسان است. تنها با چهار ماده اولیه درست می‌شود و پایه صدها کیک متفاوت است. کیک اسفنجی اروپایی به دلیل بافت مناسبش به راحتی رطوبت میوه، شربت و خامه را جذب خود می‌کند و طعمش بی‌نظیر خواهد شد.

مواد لازم برای تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی (دو کیک با قطر ۲۲ سانتی‌متری)

  • تخم مرغ بزرگ (هم‌دمای محیط) شش عدد
  • شکر یک پیمانه (۲۱۰ گرم)
  • آرد چند منظوره یک پیمانه (۱۳۰ گرم)
  • بیکینگ پودر نصف قاشق چای‌خوری

مواد لازم برای تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی (دو کیک با قطر 22 سانتی‌متری)

مراحل تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی

  1. فر را روشن کنید و در دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد تنظیم کنید تا گرم شود.
  2. دو قالب کیک با قطر نه سانتی‌متر را خوب چرب کنید و کف آن‌ها کاغذ روغنی نسوز بگذارید.
  3. تخم مرغ‌ها را در کاسه‌ای بزرگ بریزید و با همزن برقی خوب هم بزنید. حدود چهار دقیقه با سرعت زیاد به هم زدن تخم مرغ‌ها ادامه دهید.
  4. در حین هم زدن، کم‌کم شکر را اضافه کنید. بعد از حدود هشت تا ده دقیقه تخم مرغ کرم رنگ و کش‌دار می‌شود و کمی حجم می‌گیرد.
  5. آرد و بیکینگ پودر را با هم ترکیب کنید و سه بار الک بزنید. سپس به تخم مرغ‌ها اضافه کنید. دیگر از همزن استفاده نکنید. با قاشق هم بزنید در حدی که آرد مخلوط شود. سعی کنید تنها در یک جهت و از پایین کاسه به سمت بالا هم بزنید.
  6. خمیر کیک را در دو قالب کیک به طور یکسان بریزید و قالب‌ها را در فر بگذارید. در دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد، کیک بعد از ۲۳ تا ۲۸ دقیقه می‌پزد. اگر می‌خواهید از پخت کیک مطمئن شوید از خلال دندان استفاده کنید. آن را داخل کیک بزنید و بیرون بیاورید. اگر خمیر به خلال دندان نچسبید، یعنی کیک‌تان پخته است.
  7. بگذارید کیک کمی خنک شود. سپس با یک چاقو لبه‌های آن را از قالب جدا کنید و با چند ضربه به اطراف قالب، کیک را از قالب آزاد کنید. سپس قالب را در ظرفی مناسب بر گردانید تا کیک کامل از قالب بیرون بیاید. بگذارید کیک اسفنجی در دمای اتاق خنک شود.
  8. برای تزیین کیک هم می‌توانید از خامه، نوتلا، گاناش، مربا، شربت و میوه استفاده کنید.

طرز تهیه کیک اسفنجی ساده

این کیک اسفنجی هم فقط با چند ماده ساده درست می‌شود و برای درست کردن کیک‌های چند لایه و خامه‌کشی بسیار مناسب است.

مواد لازم برای کیک اسفنجی ساده

  • تخم مرغ چهار عدد
  • شکر یک پیمانه
  • آرد چند منظوره یک پیمانه
  • بیکینگ پودر یک قاشق غذاخوری
  • کره ذوب شده سه قاشق غذاخوری
  • آب گرم دو قاشق غذاخوری
  • وانیل یک قاشق چای‌خوری

مواد لازم برای کیک اسفنجی ساده

مراحل تهیه کیک اسفنجی ساده

  1. تخم مرغ‌ها را در یک کاسه بگذارید و با سرعت بالای همزن حدود یک دقیقه هم بزنید. سپس شکر و وانیل را کم‌کم اضافه کنید و باز هم به هم زدن ادامه بدهید تا تخم مرغ‌ها کش‌دار و کرم رنگ شوند و کمی حجم بگیرند.
  2. فر را در دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد روشن کنید. یک قالب با قطر ۲۱ سانتی‌متری را کاملاً با کره یا روغن چرب کنید. سپس آرد بپاشید تا کل قالب آردی شود.
  3. آرد و بیکینگ پودر را با هم مخلوط کنید و سه بار الک بزنید.
  4. کره ذوب شده و آب داغ را هم با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید.
  5. آرد را با تخم مرغ‌ها ترکیب کنید و با یک قاشق و فقط در یک جهت هم بزنید.
  6. آب را هم به خمیر کیک اسفنجی اضافه کنید. سپس خمیر را در قالب بریزید.
  7. قالب را برای نیم ساعت در طبقه وسط فر بگذارید تا بپزد. برای اطمینان از پخت کیک با خلال دندان آن را امتحان کنید. اگر کیک کامل پخته بود، قالب را از فر خارج کنید و بگذارید کمی خنک شود و از قالب خارج کنید. سپس برای شش تا هشت ساعت در دمای محیط بگذارید تا خنک شود. سپس تزیین و برای سرو آماده کنید.

راستی اگر به کیک هویج هم علاقه مندید طرز تهیه کیک هویج را هم در وبلاگ اسنپفود آموزش داده ایم.

طرز تهیه کیک اسفنجی وانیلی

کیک اسفنجی وانیلی با بافت مخملی خاص خود پایه بسیاری از کیک‌ها است.

مواد لازم برای کیک اسفنجی وانیلی

  • کره ۲۲۵ گرم (به قطعات کوچک تقسیم کنید بگذارید در دمای محیط نرم شود)
  • تخم مرغ بزرگ چهار عدد (هم‌دمای محیط)
  • شیر کم چرب نصف پیمانه (۱۲۵ میلی لیتر) (هم‌دمای محیط)
  • عصاره وانیل دو قاشق غذاخوری یا پودر وانیل یک قاشق چای‌خوری
  • آرد چند منظوره یک و سه چهارم پیمانه (۲۶۵ گرم)
  • آرد ذرت یک چهارم پیمانه
  • بیکینگ پودر دو قاشق غذاخوری
  • شکر یک و نیم پیمانه
  • نمک سه چهارم قاشق غذاخوری

مواد لازم برای کیک اسفنجی وانیلی

مراحل تهیه کیک اسفنجی وانیلی

  1. فر را دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد گرم کنید.
  2. قالب کیک با قطر ۲۰ سانتی‌متر را چرب کنید و کف آن را کاغذ روغنی بگذارید.
  3. تخم مرغ، شیر و عصاره وانیل را در یک کاسه با هم ترکیب کنید و هم بزنید. (مواد مرطوب)
  4. آرد گندم، آرد ذرت، بیکینگ پودر و نمک را با هم مخلوط کنید و سپس الک بزنید. آرد‌ها را همراه با شکر در کاسه‌ای بزرگ بریزید. (مواد خشک)

نکته: می‌توانید آرد ذرت را حذف کنید و نصف پیمانه آرد چند منظوره جایگزین آن کنید. البته آرد ذرت کیک را مخملی‌تر می‌کند.

  1. یک سوم کره را داخل مواد خشک بریزید و با سرعت کم همزن، هم بزنید. بعد از اینکه کره کمی ترکیب شد برای ۱۰ ثانیه با بالاترین سرعت، هم بزنید.
  2. دوباره یک سوم دیگر کره را بریزید و همان کارهای قبلی را انجام دهید و برای یک سوم آخر هم این کارها را انجام دهید.
  3. مواد خشک با کره ترکیب می‌شود و حالت ماسه مرطوب به خود می‌گیرد. حالا کم‌کم مواد مرطوب را اضافه کنید و با سرعت بالای هم بزنید تا کاملاً یک دست شود.
  4. خمیر کیک را داخل قالب بریزید و برای ۲۵ دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید. بعد از گذشت این زمان با خلال دندان پخته شدن کامل کیک اسفنجی را تست کنید. اگر کیک خوب پخته بود، از فر خارج کرده و برای ۱۵ دقیقه در دمای محیط بگذارید تا کمی خنک شود. سپس از قالب خارج کنید و فرصت بدهید تا خوب خنک شود و برای سرو تزیین کنید.

طرز تهیه کیک اسفنجی ویکتوریا

کیک اسفنجی ویکتوریا کیک مورد علاقه ملکه ویکتوریا است که به عنوان کیک مهمانی چای انگلیسی‌ها سرو می‌شود. این کیک را معمولاً با لایه‌ای از مربا و یا خامه و گاهی پودر قند سرو می‌کنند.

مواد لازم برای کیک اسفنجی ویکتوریا

  • آرد چند منظوره یک پیمانه
  • بیکینگ پودر یک قاشق چای‌خوری
  • کره یک پیمانه
  • پودر شکر یک پیمانه
  • تخم مرغ دو عدد
  • عصاره وانیل یک قاشق چای‌خوری
  • شیر کم چرب نصف پیمانه

مواد لازم برای کیک اسفنجی ویکتوریا

مراحل تهیه کیک اسفنجی ویکتوریا

  1. فر را در دمای ۲۰۰ درجه گرم کنید. قالب به قطر ۲۰ سانتی‌متر را خوب چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید.
  2. آرد و بیکینگ پودر را درون یک کاسه متوسطه مخلوط و سپس سه بار الک کنید.
  3. کره و پودر شکر را با همزن برقی خوب هم بزنید تا کاملاً سبک شود. تخم مرغ‌ها را یکی یکی اضافه کنید. هر بار که یک تخم مرغ اضافه می‌کنید، اجازه دهید خوب با مواد ترکیب شود و سپس تخم مرغ بعدی را اضافه کنید. وانیل را هم داخل مواد بریزید.
  4. حالا این ترکیب مواد را همراه با شیر به طور متناوب روی آرد بریزید و هم بزنید؛ در حدی که ترکیب شود.
  5. وانیل را اضافه کنید و شیر را هم کم‌کم داخل مخلوط بریزید.
  6. خمیر کیک اسفنجی را داخل قالب بریزید و قالب را در فر بگذارید. حدود ۲۰ دقیقه در فر بگذارید و سپس با خلال دندان امتحان کنید تا مطمئن شوید کاملاً پخته است. سپس از فر خارج کنید و بگذارید کاملاً خنک شده و از قالب خارج کنید.
  7. می‌توانید این کیک اسفنجی را برش بزنید و لای آن‌ها مربا و خامه بمالید و رویش پودر قند بپاشید.

طرز تهیه کیک اسفنجی ژاپنی

این کیک اسفنجی فنری بافتی نرم و شبیه پنبه دارد. طرز تهیه کیک اسفنجی ژاپنی هم شبیه سایر کیک‌های اسفنجی است تنها بعضی نکات متفاوت دارد که در دستور تهیه ذکر شده‌اند.

مواد لازم برای کیک اسفنجی ژاپنی

  • آرد چند منظوره ۱۰۰ گرم
  • کره ذوب شده ۷۵ گرم
  • شیر چهار قاشق غذاخوری (۶۰ میلی لیتر)
  • تخم مرغ بزرگ شش عدد
  • شکر کاستور (شکر دانه ریز قنادی) ۸۰ گرم

مواد لازم برای کیک اسفنجی ژاپنی

مراحل تهیه کیک اسفنجی ژاپنی

  1. آرد را سه بار الک کنید و داخل کاسه‌ای متوسط بریزید. کره ذوب و خنک شده را به آرد اضافه کنید خوب مخلوط کنید.
  2. شیر را اضافه کنید و هم بزنید تا یک‌دست شود.
  3. زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید. زرده‌های تخم مرغ را هم بزنید و کم‌کم به ترکیب آرد و کره اضافه کنید و هم بزنید.
  4. سفیده‌های تخم مرغ را حدود ۱۵ ثانیه با سرعت کم همزن، هم بزنید و سپس شکر را اضافه کنید. به هم زدن ادامه بدهید تا حدی که سفیده تخم مرغ سفت شود.
  5. یک چهارم از مایع کیک را داخل سفیده زده شده بریزید و با قاشق کمی هم بزنید تا رقیق شود. سپس بقیه مواد را هم اضافه کنید و به آرامی و در حالت دورانی هم بزنید تا یک‌دست شود. سعی کنید زیاد هم نزنید تا پف سفیده نخوابد.
  6. داخل یک قالب به قطر ۲۰ سانتی‌متر را چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید. مواد کیک را داخل قالب بریزید و چند ضربه به آن بزنید تا حباب‌های اضافه داخل خمیر کیک خارج شوند.
  7. کیک را در پایین‌ترین قفسه فر و داخل حمام آب گرم بگذارید. بعد از حدود یک ساعت در دمای ۱۶۰ درجه سانتی‌گراد، کیک اسفنجی ژاپنی آماده است.

نکته: برای درست کردن حمام آب گرم می‌توانید داخل سینی فر یا داخل قالب کیکی که بزرگ‌تر از قالب کیک شما است کمی آب بریزید و قالب کیک را داخل آب قرار دهید.

مراحل تهیه کیک اسفنجی ژاپنی

سخن پایانی

کیک اسفنجی به دلیل بافت ترد و شباهتی که به اسفنج دارد به این نام معروف شده است. این کیک به روش‌های مختلفی در نقاط مختلف دنیا درست می‌شود ولی پای ثابت مواد اولیه آن، آرد، تخم مرغ، شکر و بیکینگ پودر است که در انواع دیگر مواد دیگری به آن اضافه می‌شود یا نحوه ترکیب کردن آن‌ها متفاوت است. مطمئن باشید اگر طرز تهیه این کیک را به خوبی یاد بگیرید، درست کردن هر نوع کیکی برای شما آسان خواهد بود.

در پایان اگر قرار است این کیک ها را به عنوان کیک تولد استفاده کنید پیشنهاد می کنیم مقاله تزئین کیک تولد را هم بخوانید

اگر علاقه مند به تهیه کیک خانگی هستید :

طرز تهیه‌‌ی مرحله به مرحله کیک کدو حلوایی

.