ماکیاتو چیست؟ – طرز تهیه ماکیاتو

دسته بندی: آموزش آشپزی
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

آنچه در این مقاله میخوانید

  • ماکیاتو چیست؟
  • کافه ماکیاتو
  • لاته ماکیاتو
  • تفاوت لاته ماکیاتو با لاته و کاپوچینو
  • کارامل ماکیاتو
  • طرز تهیه ماکیاتو در خانه
  • طرز تهیه اسپرسو ماکیاتو با موکوپات و فرنچ پرس
    • تهیه فوم شیر با فرنچ پرس
    • تهیه اسپرسو با موکوپات
    • ترکیب قهوه و فوم شیر برای تهیه اسپرسو ماکیاتو
  • طرز تهیه لاته ماکیاتو با دستگاه اسپرسوساز خانگی
    • فومگیری شیر با اسپرسوساز برقی
    • عصاره گیری اسپرسو با اسپرسوساز برقی
    • ترکیب اسپرسو با فوم شیر برای تهیه لاته ماکیاتو
  • طرز تهیه کارامل ماکیاتو در خانه

دنیای قهوه پر از نوشیدنی های متنوع است که ماکیاتو هم یکی از آنهاست. ممکن است بخواهید دقیقا بدانید که ماکیاتو چیست و چه فرقی با کاپوچینو و لاته دارد. یا شاید هم طرفدار پر و پاقرص این نوشیدنی هستید و دوست دارید طرز تهیه ماکیاتو در خانه را یاد بگیرید تا بیشتر از آن لذت ببرید. در این مطلب به معرفی انواع ماکیاتو و طرز تهیه هر کدام خواهیم پرداخت.

ماکیاتو چیست

ماکیاتو چیست؟

ماکیاتو از جمله نوشیدنی های بر پایهٔ اسپرسو است و همچون اغلب اصطلاحات مرتبط با اسپرسو، ریشهٔ ایتالیایی دارد. ماکیاتو در زبان ایتالیایی به معنی لکه می باشد و علت انتخاب این اسم، ترکیب شیر و قهوه است که باعث می شود نوشیدنی یک لکه از رنگ دیگر داشته باشد. انواع رایج ماکیاتو شامل کافه ماکیاتو (اسپرسو ماکیاتو)، لاته ماکیاتو و کارامل ماکیاتو است که به طرز تهیهٔ هر سه مورد خواهیم پرداخت.

کافه ماکیاتو

کافه ماکیاتو یا همان اسپرسو ماکیاتو، به معنی اسپرسو به همراه لکهٔ شیر است. با افزودن مقدار بسیار کمی شیر و فوم شیر طعم آن ملایم تر از اسپرسو خواهد بود. مقدار شیر در این نوشیدنی به اندازهٔ کاپوچینو نیست و همچنان طعم قهوه غالب است. این نوشیدنی برای کسانی مناسب است که می خواهند تلخی اسپرسوی آنها تنها به مقدار بسیار کمی تلطیف شود.

انواع ماکیاتو

لاته ماکیاتو

لاته ماکیاتو به معنی شیر به همراه لکهٔ قهوه است. بنابراین ترکیب این نوشیدنی مشابه کافه ماکیاتو و متشکل از اسپرسو، شیر و کف شیر است اما تناسبات آن فرق دارد. در لاته ماکیاتو میزان شیر بیشتر و تقریباً دو برابر حجم اسپرسو است. شیر و فوم شیر حدود سه چهارم حجم لیوان را پر می کنند. بنابراین لاته ماکیاتو طعمی بسیار ملایم تر از اسپرسو ماکیاتو دارد.

فرق لاته با ماکیاتو

تفاوت لاته ماکیاتو با لاته و کاپوچینو

اکنون که می دانیم ماکیاتو چیست و دقیقاً چه تعریفی دارد، بهتر می توانیم به تفاوت های آن با لاته و کاپوچینو بپردازیم. لاته ماکیاتو به خاطر شباهت ترکیب آن به کاپوچینو و لاته آرت، ممکن است با این نوشیدنی ها اشتباه گرفته شود. باید بدانید که مقدار اسپرسو در هر سه نوشیدنی برابر است و تفاوت آنها در میزان شیر و لایه بندی است.

  • در نوشیدنی های لاته آرت و کاپوچینو، اسپرسو در پایین ترین لایه قرار گرفته و سپس شیر و کف شیر به آن اضافه می شود. مقدار شیر در لاته بیشتر از کاپوچینو بوده و کاپوچینو اندکی تلخ تر است.
  • لاته ماکیاتو با هر دوی این نوشیدنی ها از نظر لایه بندی تفاوت دارد و در آن لایهٔ اسپرسو مابین شیر و فوم شیر قرار می گیرد. شباهت لاته ماکیاتو و لاته آرت، بیشتر بودن مقدار شیر نسبت به قهوه است که باعث می شود طعم ملایم تری نسبت به کاپوچینو داشته باشند.

کارامل ماکیاتو

کارامل ماکیاتو، شباهت زیادی به لاته ماکیاتو دارد با این تفاوت که تا حدی از میزان شیر کم شده و به جای آن یک لایه سیروپ کارامل به نوشیدنی اضافه می شود. به این ترکیب می توان سیروپ وانیل نیز اضافه کرد. در نهایت، بالاترین لایه که کف شیر است با کارامل تزئین می شود که نماد کارامل ماکیاتو است.

کارامل ماکیاتو آسان

طرز تهیه ماکیاتو در خانه

برای درست کردن انواع ماکیاتو لازم است اسپرسو و فوم شیر تهیه کنید. شما می توانید از لوازم مختلفی برای تهیهٔ هر کدام از این مواد استفاده کنید.

  • برای درست کردن اسپرسو در خانه می توانید از موکوپات و یا دستگاه اسپرسو ساز خانگی استفاده کنید. موکوپات ساده ترین وسیله برای درست کردن اسپرسو محسوب شده و با ظرفیت های مختلف یک الی شش شات در بازار موجود است. رنگ اسپرسویی که با موکوپات درست می شود، با اسپرسوی عصاره گیری شده در دستگاه اسپرسوساز فرق دارد. همچنین اسپرسوی تهیه شده با موکوپات کرم ندارد.
  • برای فوم دار کردن شیر می توانید از لوازم متعددی استفاده کنید. اگر ماشین اسپرسو در اختیار دارید، درست کردن فوم شیر به راحتی و با کمک لوله استیم (بخار) دستگاه صورت می گیرد. در غیر این صورت دستگاه فرنچ پرس، وسیلهٔ مناسبی برای تهیه فوم شیر در خانه خواهد بود. شما می توانید از لوازم دیگر همچون همزن دستی یا برقی و یا مخلوط کن نیز برای فوم دار کردن شیر استفاده کنید.

در بخش طرز تهیه اسپرسو ماکیاتو، نحوهٔ درست کردن اسپرسو با موکوپات و درست کردن کف شیر با فرنچ پرس و موکوپات آموزش داده شده است. برای آموزش طرز تهیه لاته ماکیاتو نیز، نحوهٔ کار با دستگاه اسپرسوساز خانگی برای درست کردن کف شیر و عصاره گیری قهوه را شرح داده ایم. شما می توانید از هر کدام از این لوازم که در دسترس دارید، برای درست کردن هر دو نوشیدنی استفاده کنید.

درست کردن اسپرسو ماکیاتو

طرز تهیه اسپرسو ماکیاتو با موکوپات و فرنچ پرس

کافه ماکیاتو یا اسپرسو ماکیاتو، یکی از انواع ماکیاتو است که در آن طعم قهوه غالب است. کافه ماکیاتو همچون یک شات اسپرسو در فنجان کوچک سرو شده و تنها چند قاشق به آن شیر و کف شیر اضافه می شود. به صورت دلخواه می توانید با اسپرسو دوبل یا دوپیو، حجم بیشتری نوشیدنی داشته باشید.

تهیه فوم شیر با فرنچ پرس

  • مقداری شیر را گرم کنید تا به دمای حدود ۷۰ الی ۸۰ درجه برسد. اگر دماسنج در اختیار ندارید، به طور حدودی می توانید دمای شیر را تخمین بزنید. زمانی که شیر گرم شده است اما نجوشیده و کاملاً داغ نیست، دمای آن مناسب است.
  • شیر گرم را داخل ظرف فرنچ پرس بریزید. ظرف را حداکثر تا نیمه پر کنید تا فضای کافی برای تشکیل فوم وجود داشته باشد.
  • به آرامی دسته مخصوص فرنچ پرس را به سمت بالا و پایین حرکت دهید تا کم کم فوم شیر تشکیل شود.
طرز تهیه فوم شیر

تهیه اسپرسو با موکوپات

  • برای اینکه بتوانید با موکوپات اسپرسو دوبل (دوپیو) درست کنید، باید ظرفیت موکوپات دو کاپ یا بیشتر باشد. با ظرفیت موکوپات یک کاپ، می توانید یک شات اسپرسو درست کنید.
  • دستگاه موکوپات را باز کرده و در مخزن آن آب بریزید. حداکثر سطح آب باید تا زیر سوپاپ آن باشد.
  • در سبد قهوه به ازای هر شات اسپرسو، یک قاشق غذاخوری پودر قهوه بریزید. به طور دقیق تر برای یک شات اسپرسو به ۷ تا ۹ گرم و برای اسپرسو دوبل به ۱۴ تا ۱۸ گرم پودر قهوه نیز دارید. قهوه را وسط سبد جمع کرده و با پشت قاشق صاف کنید.
  • موکوپات را بسته و روی شعله ملایم قرار دهید. پس از چند دقیقه قهوه شروع به بالا آمدن می کند. حدود ۸ الی ۱۰ دقیقه طول می کشد تا قهوه شما آماده شود.

ترکیب قهوه و فوم شیر برای تهیه اسپرسو ماکیاتو

برای تهیه اسپرسو ماکیاتو می توانید شیر و قهوه را به دو روش با هم ترکیب کنید:

  • قهوه را داخل فنجان ریخته و سپس شیر فوم دار را به آن اضافه کنید.
  • مدتی به شیر استراحت دهید تا فوم آن از شیر جدا شود. با قاشق فوم شیر را جمع کرده و به فنجان حاوی قهوه اضافه کنید تا فنجان پر شود. روی فوم را با چند دانه قهوه یا پودر قهوه تزئین کنید.

طرز تهیه لاته ماکیاتو با دستگاه اسپرسوساز خانگی

برای درست کردن لاته ماکیاتو، به شیر فوم گرفته شده و یک شات اسپرسو نیاز دارید. در لاته ماکیاتو حجم شیر بیشتر بوده و نسبت اسپرسو کمتر است. به همین دلیل این نوشیدنی طعم ملایم تری دارد. لاته ماکیاتو از سه لایه شامل شیر، اسپرسو و فوم شیر تشکیل می شود. به همین دلیل آن را داخل لیوان های شیشه ای بلند و باریک سرو می کنند تا جذابیت بصری محتویات داخل لیوان به چشم آید.

طرز تهیه لاته ماکیاتو

فومگیری شیر با اسپرسوساز برقی

  • حدود ۲۵۰ گرم شیر را داخل یک ظرف مناسب ریخته و سیستم بخار دستگاه را فعال کنید.
  • مقداری صبر کنید تا بخار دستگاه یکنواخت و قدرتمند شود. زمانی که شما بخش کف ساز دستگاه را فعال می کنید، در ابتدا مقداری آب از نازل بخار خارج می شود. این قطرات آب می توانند شیر را رقیق کرده و کیفیت فوم را کاهش دهند. به همین دلیل بهتر است مقداری صبر کنید.
  • نازل بخار را داخل ظرف حاوی شیر قرار دهید طوری که داخل شیر قرار گرفته و حرکت گردابی تشکیل شود. این مرحله را بسیار سریع انجام دهید تا شیر به اطراف پراکنده نشود.
  • به مرور که کف شیر تشکیل می شود، ظرف را پایین تر بیاورید تا بتوانید فوم بیشتری بگیرید.
  • تا زمان رسیدن شیر به دمای ۷۰ الی ۸۰ درجه به بخار دادن شیر ادامه دهید. برای کنترل کردن این دما، می توانید دست خود را زیر ظرف شیر قرار دهید. اگر شیر گرم شده است، اما گرمای آن به حدی نیست که نتوانید دست تان را زیر ظرف نگه دارید، یعنی دمای شیر مناسب است. به هیچ وجه اجازه ندهید شیر به نقطه جوش برسد.
  • به محض خاموش کردن دستگاه، خروجی نازل را پاک کنید تا قطرات شیر روی آن خشک نشوند.
  • ظرف حاوی شیر فوم دار را چند بار به روی زمین کوبیده و محتویات آن را به صورت دورانی بچرخانید تا حباب های ریز آن از بین بروند.
طرز تهیه اسپرسو با ماشین اسپرسو

عصاره گیری اسپرسو با اسپرسوساز برقی

  • مخزن آب دستگاه را پر کرده و دستگاه را روشن کنید.
  • یک الی یک و نیم پیمانه قهوه را داخل پرتا فیلتر (سبد قهوه) ریخته و به آرامی آن را با تمپر بکوبید تا کاملاً فشرده شود.
  • پرتا فیلتر را در محل خود نصب کرده و سپس فنجان خود را زیر شیر خروجی قهوه قرار دهید. دکمه قهوه را فشار دهید تا عصاره گیری صورت بگیرد.

ترکیب اسپرسو با فوم شیر برای تهیه لاته ماکیاتو

  • شیر و فوم شیر را به آرامی داخل لیوان بریزید. در مدت عصاره گیری قهوه، فوم شیر به اصطلاح دو فازه شده است. یعنی بخش فومی آن از شیر جدا شده است. به همین علت شیر در بخش پایین و فوم در بالای لیوان قرار می گیرد. این کار را تا حدی ادامه دهید که فوم تقریباً با لبه لیوان هم سطح شود.
  • اکنون قهوه اسپرسوی خود را به لیوان اضافه کنید. برای ریختن اسپرسو داخل لیوان، باید آن را به دقت درست از یک نقطه در وسط کف شیر داخل لیوان بریزید. اگر انجام این کار برایتان دشوار است، می توانید از لیوان کاغذی استفاده کرده و لبهٔ لیوان کاغذی را تا کنید. بدین ترتیب می توانید با دقت بیشتری اسپرسو را به کف شیر اضافه کنید.
  • لایهٔ اسپرسو روی لایهٔ شیری و زیر لایهٔ فومی قرار می گیرد. بدین ترتیب لاته ماکیاتو شما آماده است. بهتر است لکه قهوه ای رنگی را که در اثر عبور اسپرسو روی فوم شیر تشکیل شده است با مقداری کف شیر بپوشانید تا سطح آن کاملاً یکنواخت باشد. می توانید روی کف شیر را با مقداری پودر قهوه یا پودر کاکائو تزئین کنید.
طرز تهیه کارامل ماکیاتو

طرز تهیه کارامل ماکیاتو در خانه

همان طور که در ابتدا گفته شد، کارامل ماکیاتو شباهت زیادی به لاته ماکیاتو داشته و تنها لایهٔ کاراملی به این نوشیدنی اضافه می شود. برای درست کردن کارامل ماکیاتو در خانه، یک شات اسپرسو و فوم شیر را به یکی از روش هایی که پیش از این آموزش داده شده تهیه کنید. مقدار شیر باید حدود ۱۸۰ میلی لیتر (اندکی کمتر از مقدار شیر در لاته ماکیاتو باشد).

  • لیوان مناسبی که برای سرو کارامل ماکیاتو انتخاب کرده اید را با ۳۰ میلی لیتر سیروپ کارامل پر کنید. می توانید سیروپ کارامل را با ۳۰ میلی لیتر سیروپ وانیل جایگزین کرده و از کارامل تنها برای تزئین استفاده کنید.
  • باقی فضای لیوان را با شیر و کف شیر پر کنید. کمی صبر کنید تا فوم از شیر جدا شده و کاملاً در لایهٔ بالایی قرار گیرد.
  • اسپرسو را با دقت زیاد درست از نقطهٔ میانی کف شیر به داخل لیوان بریزید تا لایهٔ میان شیر و کف شیر را پر کند.
  • روی کف شیر را با شربت کارامل به صورت دلخواه تزئين کنید.
طرز تهیه آیس کارامل ماکیاتو

در صورتی که پیش از اضافه کردن قهوه به این ترکیب، چند قطعه یخ به لیوان اضافه کنید نوشیدنی خنکی خواهید داشت که آیس کارامل ماکیاتو نامیده می شود.